TV műsor

Beni Ganz: Izraelnek nem kellene egy másik népet uralnia

Külföld, 2019.02.06

Beni Ganz, az Izrael Ereje (Hoszen Liszrael) párt vezetőjének első hosszabb, politikai álláspontját tükröző interjúja szerint Izraelnek nem kellene egy másik nép fölött uralkodnia - jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet szerdán.

Az interjú teljes tartalmát csak pénteken hozzák nyilvánosságra, de szerdai beharangozásából kiderült, hogy a volt vezérkari főnök Ganz szerint meg kell találni az utat ahhoz, hogy Izrael ne uralkodjon egy másik nép, vagyis a palesztinok felett.

A 2005-ös gázai egyoldalú kivonulásról Ganz elismerően nyilatkozott, a tanulságok levonásának fontosságát hangoztatta, melyeket - mint mondta - más helyeken is alkalmazni kell. Ezért a kijelentéséért az izraeli médiában szerdán több jobboldali politikus támadta, és baloldalinak nevezte az újsütetű pártvezért.

A Likud párt azzal vádolta meg a közvélemény-kutatási adatok alapján az április kilencediki választások egyik esélyesének tekintett politikust, hogy szavaival beismerte, hogy a telepesek egyoldalú kitelepítését tervezi a palesztin területek közé tartozó Ciszjordániából.

Erre Ganz a közösségi médiában megjelentetett közleményében azt felelte, hogy maga a Likud párt szavazta meg és hajtotta végre a gázai kivonulást, s emlékeztetett rá, hogy Miri Regev jelenlegi kulturális miniszter a hadsereg szóvivőjeként vett részt a történésekben.

A két közismert izraeli művésszel, Slomó Arcival és Hanoch Daummal folytatott beszélgetésben Ganz azt is közölte, hogy szerinte a palesztinokkal kötendő béke legfontosabb pontja a biztonsági kérdés.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!