Benkő: Székesfehérváron állhat fel az új hadosztályparancsnokság

Külföld, 2019.10.28

Székesfehérvári központtal állhat fel az a többnemzeti hadosztály-parancsnokság, amelyről a közelmúltban tájékoztatták a NATO főtitkárt - közölte a honvédelmi miniszter az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában.

Benkő Tibor elmondta: a levelet a horvát védelmi miniszterrel együtt írták a közös kezdeményezésről. A parancsnokság feladata a térség stabilitásának, a békének a megőrzése lenne, ha pedig a térségben bármilyen konfliktus kialakulna, akkor vezető elemként irányítaná a műveleti tevékenységet. Kérdésre válaszolva azt mondta: a parancsnokság létszáma nagyjából hetven lenne.

A miniszter a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország! című műsorában kitért arra is, hogy az új parancsnokságot a NATO struktúrába ajánlanák fel, és arra törekszenek, hogy minél több közép-európai ország csatlakozzon hozzá. Kiemelte: Magyarországnak meghatározó erőként kell részt vennie a térségében a biztonság és a stabilitás megőrzésében.

Szolnokon pedig létrehoznak egy különleges műveleti regionális központot - ismertette. Az erről szóló együttműködési megállapodást mostanáig Szlovéniával, Szlovákiával és Horvátországgal írták alá, a nem NATO-tag Ausztria pedig rövidesen csatlakozik hozzá - mondta a miniszter.

Benkő Tibor a múlt héten vett részt a NATO-tagállamok védelmi minisztereinek tanácskozásán Brüsszelben. Az M1-en azt mondta, ott is azt tapasztalta: egyre több ország vallja azt, amit Magyarország, hogy a békét és a biztonságot meg kell őrizni, a problémákat pedig ott kell kezelni, ahol keletkeznek - emelte ki.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!