Beteg a cseh államfő, hivatalos programját lemondták

Külföld, 2021.10.08

Megbetegedett Milos Zeman cseh államfő, ezért a következő napokra tervezett hivatalos programját lemondták - jelentette be Jirí Ovcácek elnöki szóvivő pénteken Prágában.

"A köztársasági elnök két hete betegállományban van, ez azonban nem korlátozza államfői feladatainak teljesítésében" - közölte a szóvivő a közszolgálati rádió kérdésére válaszolva. Részleteket, konkrétumokat a szóvivő nem mondott.

Ovcácek szerint az államfő orvosa javaslatára úgy döntött, hogy ezúttal nem Prágában, hanem az államfők vidéki székhelyén a Lány kastélyban adja le szavazatát.

"Teljesen normális választás, mindössze annyi különbséggel, hogy nem az elnök ment az urnához, hanem mi mentünk hozzá az urnával" - válaszolta újságírók érdeklődésére a helyi választási bizottság elnöke.

A cseh sajtóban az utóbbi napokban számos találgatás látott napvilágot Milos Zeman egészségi állapotával kapcsolatban. Az elnöki hivatal mindezeket alaptalan spekulációknak minősítette, és nem kommentálta. A megnövekedett érdeklődés egyik oka, hogy az államfőnek komoly szerepe van a választások után felálló új kormányról folytatott tárgyalásokban.

Szeptember második felében a 76 éves politikus, akinek második elnöki mandátuma 2023 márciusában jár le, nyolc éjszakát töltött a prágai Központi Katonai Kórházban, ami eddigi elnöksége alatt a kórházban eltöltött leghosszabb idő. A cseh hírügynökség szerint Milos Zeman orvosai tanácsára ment kórházba, miután azok dehidratációt és a megszokottnál nagyobb fáradtságot, fizikai gyengeséget állapítottak meg nála. Az elnököt az utóbbi időben már több ízben is kezelték a katonai kórház orvosai. Milos Zeman, akinek cukorbaja miatt komoly problémái vannak a járással, az év eleje óta kizárólag kerekesszéken közlekedik. Tavaly kéztöréssel kezelték, amit akkor szerzett, amikor a Lány kastély elnöki lakosztályában bot nélkül akart a mosdóba menni, és elesett. A koronavírus elleni vakcinát szintén a katonai kórházban vette fel az államfő.

Az elnöki hivatal Milos Zeman kórházi kezelését előre betervezett rutinvizsgálatokkal magyarázta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!