Betiltották Olaszországban a Mariupol újjáépítéséről szóló orosz kiállítást

Külföld, 2024.01.09

Az olaszországi Modena város helyi hatóságai visszavonták annak az orosz szervezésű kiállításnak az engedélyét, amelyen a szervezők azt kívánják bemutatni a közönségnek, hogy a Donyeck megyei Mariupolban gyors újjáépítés és a város felvirágoztatása zajlik, mióta a települést az orosz hadsereg elfoglalta - számolt be Oleh Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő a Facebookon.

Közlése szerint a modenai polgármesteri hivatal az ukrán fél kérésére vonta vissza az engedélyt. "Őszintén üdvözöljük ezt a döntést. Hálásak vagyunk mind a város polgármesteri hivatalának, mind az olaszországi ukránoknak, akik nem engedték, hogy az olasz társadalmat félrevezessék a mariupoli és általában az ukrajnai orosz bűncselekmények következményeivel kapcsolatban. Arra buzdítjuk a világ többi városát, hogy ne biztosítsanak helyszínt az ilyen orosz provokációknak. Ezzel jelentősen hozzájárulnak Ukrajnának az orosz agresszió feletti győzelméhez" - hangsúlyozta a szóvivő.

A tervezett kiállítás és konferencia miatt - Olaszországban élő ukránok jelzésére - Kijev már a múlt héten hivatalos úton is tiltakozását fejezte ki. A rendezvényt egy Olaszországban működő orosz kulturális egyesület szervezte, és megnyitóját január 20-ra harangozták be.

Az Ukrajnát közel két éve támadó orosz erők 2022 tavaszán hosszú ideig ostromolták, és ezalatt gyakorlatilag a földdel tették egyenlővé a stratégiai jelentőségű kikötővárost, majd bevették.

Ukrajna olaszországi nagykövetsége múlt csütörtökön írásban kérte Modena városát, hogy vonja vissza a rendezvény helyszínéül szolgáló terem használatára kiadott engedélyt. "Rendkívül cinikusnak tartjuk ezt a rendezvényt, amely civil áldozatok ezreinek emlékét sérti. Ez egy orosz propagandarendezvény, amely minden erkölcsi alapot és elvet sért" - fogalmazott Jaroszlav Melnik római ukrán nagykövet abban a levélben, amelyet Gian Carlo Muzzarelli modenai polgármesternek címzett.

Modena polgármestere közleményben szögezte le, hogy városa nem támogatja a rendezvényt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!