Bíborosavatás és többhetes püspöki tanácskozás helyszíne lesz a Vatikán

Külföld, 2023.09.29

Ferenc pápa 21 új bíborost kreál szombaton, majd a püspökök tanácskozása, a szinódus kezdődik a Vatikánban. A katolikus egyházfő új környezetvédelmi buzdítást is kibocsát.

A pápa a Szent Péter-bazilikában szombat délelőtt tíz órakor kezdődő misén iktatja be az új bíborosokat, akiknek nevét még júliusban hozta nyilvánosságra.

Az úgynevezett rendes bíborosi konzisztóriumot a bazilika főoltáránál tartják. A pápa átadja az új bíborosoknak címtemplomuk titulusát, a bíborosi gyűrűt és a bíborszínű birétumot, amely a fejfedőnek felel meg.

Az új bíborosok közül tizennyolcan nyolcvan év alattiak, ami azt jelenti, hogy részt vehetnek egy esetleges pápaválasztáson (konklávé). 

Ferenc pápa 2013-as megválasztása óta ez a kilencedik konzisztórium. Az új bíborosokkal 136-ra emelkedik a pápaválasztó bíborosok száma, majd év végéig ismét csökken, mivel addigra többen betöltik a 80. életévüket, így elesnek a konklávén való részvétel lehetőségétől.

Ferenc pápa az utóbbi tíz évben jelentősen módosította a bíborosi testület földrajzi összetételét: az új bíborosokkal 55-en képviselik Európát, tizenheten Észak-Amerikát, ugyanennyien Dél-Amerikát, öten Közép-Amerikát, 21 pápaválasztó bíboros Ázsiában szolgál, 18 Afrikában, három pedig Óceániában.

A La Repubblica napilap Vatikán-szakértőjének elemzése szerint a Ferenc pápa felépítette globális egyház pápaválasztó bíborosi testületének több mint felét a világ déli, fejlődő térsége adja, és a bíborosok kétharmadát maga Ferenc pápa nevezte ki.

Szombat este hat órától a Szent Péter téren ökumenikus virrasztást tartanak Together. Isten Népének Összejövetele címmel. Jelen lesz I. Bartholomaiosz konstantinápolyi pátriárka, valamint az anglikán egyházat vezető Justin Welby, Canterbury érseke. A virrasztáson többek között ukránul, egy Nigériában beszélt helyi nyelven és szerb-horvátul énekelnek és imádkoznak.

A püspökök a Róma közeli Sacrofanóba vonulnak el lelki gyakorlatra szerdáig, amikor a Vatikánban megkezdődik a XVI. rendes szinódus közgyűlése. A világ püspökei tanácskozásáról van szó, megvitatják az egyház legaktuálisabb kérdéseit, majd összefoglaló és javaslattevő dokumentumot dolgoznak ki a pápa számára. A szinódus témája a szinodalitás, vagyis a testületi részvétel és döntéshozatal. Ferenc pápa döntése szerint a most kezdődő szinódust jövőre újabb követi, mintegy a mostani folytatásaként.

A szinódust ünnepélyes mise nyitja meg október 4-én a Szent Péter téren. Az október 29-ig tartó tanácskozáson 365-en vesznek részt, közöttük laikusok is. A magyar egyházat Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök képviseli, de a szinóduson részt vesz Kocsis Fülöp, a hajdúdorogi főegyházmegye érsek-metropolitája is.

Ferenc pápa augusztusi bejelentése szerint október 4-én megjelenik a 2015-ben, a teremtett világ védelméről írt, Áldott légy kezdetű enciklika második része is. A pápa hangsúlyozta, hogy nem egy újabb enciklikáról, hanem apostoli buzdításról van szó.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!