Biden gratulált az új brit miniszterelnöknek

Külföld, 2022.09.07

Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság közötti különleges kapcsolatot hangsúlyozta Joe Biden amerikai elnök, amikor telefonon gratulált Liz Truss új brit miniszterelnöknek kinevezése alkalmából - közölte a Fehér Ház kedden este.

A közlemény szerint Biden és Truss egyetértett abban, hogy a két országnak szorosan együtt kell működnie a globális problémák megoldásában. Megerősítették szándékukat Ukrajna további támogatására az orosz aggresszióval szembeni védekezéshez.

A közös célok közé sorolták, hogy meg kell küzdeniük a Kína jelentette kihívásokkal, valamint meg kell akadályozniuk, hogy Irán atomfegyver birtokába jusson. Emellett a fenntartható és megfizethető energiaforrások biztosításáról is beszéltek.

Egyetértettek abban, hogy meg kell védeni az északír békét garantáló Nagypénteki Egyezményt és az általa biztosított előnyöket, és hangsúlyozták annak fontosságát, hogy Nagy-Britanniának sikerüljön tárgyalásos eredményt elérnie az Európai Unióval fennálló vitájában, vagyis az ír-északír határkérdés megoldására szolgáló Északír Jegyzőkönyvről.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!