Biden vs. Trump- Néhány fontos tudnivaló az amerikai választási rendszerről

Külföld, 2020.11.09

Az európai választási rendszerektől idegen, valahol mégis logikusan működik az Egyesült Államok elektori kollégiuma, amely az elnökválasztáskor meghatározza a győztes kilétét.

Amerikai elnökválasztás 2020 - Eredmény államonként A rendszer a szövetségi államok népességének arányait követi, ezért nem érdemes első látásra megítélni egy térképet, amelyen a republikánusok nagy területeket uralnak, a demokraták pedig a kicsi, ám sűrűn lakott területeken győztek.

Az amerikai elnököt a szövetségi államok elektori küldöttei választják meg. Természetesen ezek az elektorok nem a saját meggyőződésükből adják a voksukat egy-egy elnökjelöltre, hanem annak függvényében, hogy az általuk képviselt államban melyik jelölt szerzett többséget a novemberi választáson. Azért fordulhat elő a rendszerben, hogy a vesztes jelölt milliókkal több voksot kap a választópolgároktól, mert a győzelem aránya nem számít az államok többségében. Ez alól csak két állam, Main és Nebraska kivételek, ahol valamivel kifinomultabb a rendszer. Ezek az államok azonban összesen 9 elektort delegálnak a kollégiumba.

Ha tehát nagy többséggel nyer egy jelölt egy államban, az nem azt jelenti, hogy több elektori szavazatot szerez. Ez volt a helyzet a 2016-os választáson is, amikor Hillary Clinton szám szerint több voksot gyűjtött országosan, mert a hagyományos demokrata érzelmű államokban fölényesen győzött, ám szorosan, de elvesztette Michigan, Wisconsin és Pennsylvania államokat Donald Trump ellenében. A mostani választáson épp ezek az államok fordultak át Joe Biden javára, és ez lett a republikánus jelölt veszte.

Összesen 538 elektori szavazat dönt az elnök személyéről, ezért kellett megszereznie Joe Bidennek 270-et, hogy biztos győztesnek nyilvánítsák még azelőtt, hogy az újraszámlálások miatt meg nem állapítják néhány államban a hivatalos végeredményt. Az egyes államok által delegált elektorok száma megegyezik a kongresszusba delegált képviselők és szenátorok számának összegével. Egy-egy állam elektorai államuk székhelyén gyűlnek össze decemberben, a hónap második szerdáját követő első hétfőn. Így tehát az elektori kollégium mint testület valójában sohasem ülésezik együtt. Az elektori szavazatokat lepecsételve elküldik a szenátus elnökének (a mindenkori alelnöknek), aki a kongresszus januári üléséig megőrzi azokat.

Az elektor tehát képviseli az államát, annak többségi akaratát, az államok által delegált elektorok száma pedig reprezentálja az adott terület súlyát a szövetségi államon belül. Érdemes tehát felidézni néhány kiugróan magas és alacsony elektori szavazattal rendelkező államot. Kimagaslóan legtöbb elektort (55-öt) küld Kalifornia, utána jön Texas 33-mal. Előbbi demokrata fellegvár, utóbbiban elvétve veszítenek a republikánusok. New York és Florida egyaránt 29-29 elektort küld az elektori kollégiumba, előbbi demokrata fellegvár, utóbbiban többször nyertek már a republikánusok, így például a déli állam miatt veszített Al Gore demokrata jelölt Georg W. Bush ellenében az évezred elején.

Hatalmas területen fekszik, ám alacsony lélekszáma miatt kis súllyal esik latba néhány olyan állam, melyek szavazataira ezért kevesebb figyelem összpontosul. Ilyenek Új-Mexikó (5 szavazat) Arkansas (6 szavazat) Idaho (4 szavazat), vagy Észak és Dél Dakota, melyek egyaránt 3-3 képviselőt küldenek az elektori kollégiumba. Az igazán fontos államokban éles versenyt vív a két tábor, és ezek a területek 15-20 helyet is kapnak az elektori kollégiumban. Ilyenek Pennsylvania, Ohio, Michigan, Georgia. Mivel Joe Biden már biztos, hogy 270-nél több elektori szavazatot gyűjtött, lényegében eldőlt, hogy jövő év január 20-án ő tesz hivatali esküt, és költözik a Fehér Házba. A verseny ugyan kiélezett volt, de tény, hogy Biden 4 millió szavazattal több szavazatot kapott, mint Donald Trump. Igaz, az elektori rendszer sajátosságai miatt ez sem volt garancia arra, hogy megnyeri a választást.
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!