Bíróság akadályozta meg egy 11 éves holokausztáldozat levelének elárverezését Izraelben

Külföld, 2019.10.30

Bíróság akadályozta meg egy 11 éves holokausztáldozat 1938-ban, Izrael földjére küldött levelének elárverezését a családtagok tiltakozása nyomán Izraelben - jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja szerdán.

A kis Rachel Mintz Lengyelországból Izrael földjére címzett héber nyelvű levele a szakértők szerint iskolák közötti levélbarátság során született, és egy haifai iskolaigazgató hagyatékából került elő a közelmúltban.

A haifai hagyatékot megvásárolta Dudi Zilberslag, egy ultraortodox üzletember, a Jad Vasem Intézet tanácsának tagja. Később más levelekkel együtt felkínálta egy árverésre, ahol a meghirdetett tárgyak között felfigyeltek rá a kislány Izraelben élő rokonai, és a számukra különösen becses tárgy átadását kérték egy, a holokauszt áldozatainak emlékét ápoló intézmény számára.

Tulajdonosa azonban nem adta át a levelet sem a családtagoknak, sem a Jad Vasem holokausztmúzeum archívumának, hanem felszólította a rokonokat, hogy licitáljanak rá. A család bírósághoz fordult, és a kérdés eldöntéséig a dokumentumot visszavonták az aukcióról.

Zilberslag a hírportálnak azt mondta, hogy már nem tudta visszakérni a levelet az árverést bonyolító cégtől, mert átadása után jogot formálnak rá, noha saját gyűjteménye számára is meg szerette volna őrizni a vita nyomán híressé vált emléket.

Az üzletember megígérte, hogy a levélről készült másolatokat eljuttatja a holokauszttal foglalkozó összes izraeli intézménynek, és csak az eredeti példányra tart igényt. A bíróság mégis arra kötelezte, hogy tárgyalásokat folytasson a levelet író kislány rokonaival, és ha nem tudnak megegyezni, akkor a törvényszék fog dönteni a kérdésről.

Adva Lotan, Rachel Mintz Izraelben élő unokahúga a Háárec című újság szerint elégedett volt a bíróság eddigi közbelépésével.

A Jad Vasem Intézet közleményében "erkölcsileg elfogadhatatlannak és rendkívül ízléstelennek" nevezte, hogy "valaki holokausztáldozatok személyes tárgyaival vagy dokumentumaival üzleteljen". A megfelelő helyet az ilyen történelmi emlékek számára az olyan intézmények jelentik, mint a Jad Vasem, amelyek alaposan megvizsgálják és szakszerűen megőrzik ezeket a tárgyakat - írták.

Az intézet szóvivője hangsúlyozta azt is, hogy Zilberslag nem vezető beosztású munkatársa a Jad Vasemnek, egy "külső fórum" delegálta őt oda.

A levelet 1938-ban, még a második világháború kitörése előtt küldte Rachel Mintz Lengyelországból, Zawiercie városból, és abban a növekvő antiszemitizmust és a helyi nehézségeket írja le, valamint vágyát, hogy Izrael földjén élhessen. Később a kislány édesanyjával együtt életét vesztette a holokausztban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!