Bíróságon fellebbezett Putyin határozata ellen Csuvasföld felmentett kormányzója

Külföld, 2020.05.27

Az orosz legfelsőbb bíróságon nyújtott be panaszt Vlagyimir Putyin elnök elbocsátó határozata ellen Mihail Ignatyjev, Csuvasföld január végén felmentett kormányzója - közölték orosz hírügynökségek.

Ő az első volt kormányzó, aki bíróságon támadta meg a Putyin általi felmentését. Az RBK gazdasági lap szerint hasonló esetre csak a 90-es években, Borisz Jelcin elnöksége esetén volt példa, két alkalommal.

Ignatyjev 2010 és 2020 eleje között vezette a Volga menti orosz régiót, míg el nem vesztette az ország vezetésének bizalmát. Ez egyebek között egy nagy port felvert kijelentése miatt történt, miszerint "ki kell nyírni" az ellenzéki újságírókat és bloggereket. Később bocsánatot kért ezért, azt állítva, hogy szavait kiragadták a szövegkörnyezetből.

Nagy feltűnést keltett az a videofelvétel is, amelyen Ignatyjev a slusszkulcsot magasra emelve nyújtózkodni és felugrani késztette a rendkívüli helyzetek minisztériuma egyik tisztjét egy ünnepélyes tűzoltóautó-átadáson. A volt kormányzó utóbb azt állította, hogy a felvételen szereplő tűzoltó régi ismerőse volt, és "a baráti tréfában" nem volt semmi megalázó

Ignatyjevet a kormányzó Egységes Oroszország párt január 28-án kizárta soraiból, Putyin pedig egy nappal később írta alá a felmentését. Eltávolítását az orosz sajtó az "elarcátlanodott" tisztségviselők elleni központi fellépés részeként kezelte. A volt regionális vezető május 20-án nyújtotta be Putyin elleni keresetét az orosz legfelsőbb bírósághoz, amely az ügyet június 30-án fogja tárgyalni.

A legfelsőbb bíróság elutasította, hogy tárgyalja a volt kormányzó keresetének azt a részét, amelyben azt állította, hogy részlegesen elvesztette munkaképességét, amire hivatkozva pótlólagos szociális és egyéb garanciákra formált jogot. A Kommerszant című lap közlése szerint Ignatyjevet jelenleg súlyos állapotban, kétoldali tüdőgyulladással, oxigénellátó berendezésre kötve kezelik egy szentpétervári kórházban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!