Bírság miatt feloszlatta eddigi alapítványát Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus

Külföld, 2020.07.20

Bíróság által kirótt, súlyos bírság terhe miatt feloszlatta az általa alapított Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványát Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus, de egyúttal bejelentette egy új szervezet megalapításának szándékát is.

A Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványának bezárásáról meghozott döntéséről Navalnij hétfőn a blogjában számolt be. A kormánytagok, közéleti személyiségek és üzletemberek állítólagos korrupciós ügyeit lelplező szervezet eddigi igazgatója, Ivan Zsdanov közölte, hogy Jogvédő Alapítvány címen az új jogi személy bejegyzése már megtörtént, s azt ígérte, hogy a működéshez szükséges formalitásokat két hónapon belül elintézi.

A feloszlatás oka, hogy az alapítványt, Navalnijt és a szervezet jogászát, Ljubov Szobolt összességében 88 millió rubel (napi árfolyamon több mint 380 millió forint) bírság kifizetésére kötelezte a bíróság a Moszkovszkij Skolnyik elnevezésű cég kártérítési keresete alapján. Az alapítvány ugyanis tavaly decemberben azzal vádolta meg a közétkeztetési pályázatot elnyert Konkord élelmiszeripari céget - amelynek tulajdonlásában átfedés van a felperessel -, hogy köze volt a moszkvai iskolákban 2018-ban kimutatott több tucatnyi vérhas-megbetegedéshez.

Feltételezések szerint a cég az ellenzéki sajtóban "Putyin szakácsaként" emlegetett Jevgenyij Prigozsin érdekeltségéhez tartozik. Prigozsin szerepel az amerikai szankciólistán, mert hozzá kötik a 2016-os amerikai elnökválasztásba való internetes beavatkozással vádolt szentpétervári "trollgyár" működését, valamint zsoldoscsoportok délkelet-ukrajnai, közel-keleti és afrikai tevékenységét.

Navalnij azt írta, hogy a bírság hatalmas összegét képtelen összegyűjteni. Az alapítványt, amelyet az orosz igazságügyminisztérium tavaly "külföldi ügynöknek" minősített, a hatóságok pénzmosással is megvádolták, számláit pedig zárolták.

A 44 éves Alekszej Navalnij az orosz parlamenten kívüli ellenzék legismertebb képviselője. A 2011-2012-es oroszországi hatalomellenes megmozdulások egyik fő szervezője volt, a 2013-as moszkvai polgármester-választáson pedig meglepetésre a második helyen futott be. Az elmúlt évek során több országos korrupcióellenes tüntetést kezdeményezett. Több nem engedélyezett megmozdulás miatt elzárásra ítélték.

A 2018-as elnökválasztáson Navalnij megpróbálta Vlagyimir Putyin kihívójaként pozícionálni magát, ám a Központi Választási Bizottság - a függőben lévő büntetéseire hivatkozva - elutasította a jelötként való bejegyzését.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!