Bóka János uniós tanácsadó testület vezetőivel egyeztetett a magyar elnökség prioritásairól

Külföld, 2024.06.11

A véglegesítés végső szakaszában lévő magyar uniós elnökségi program fő prioritásairól egyeztetett Bóka János az európai munkaadók, munkavállalók, és társadalmi szervezetek képviselőit tömörítő Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EGSZB) vezetőivel és képviselőivel kedden Budapesten - erről maga az európai uniós ügyekért felelős miniszter tájékoztatta az újságírókat a rendezvény helyszínén, a Várkert Bazárban.

Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság Budapesten tartotta rendkívüli elnökségi ülését, amely a magyar uniós elnökség hivatalos kezdete előtti, de már annak keretében megrendezett első hivatalos esemény volt.

Bóka János ismertette: a magyar elnökség tíz kérdésben kért úgynevezett feltáró véleményt az uniós tanácsadó testülettől, különös tekintettel a versenyképességre, a kohéziós politikára, az EU előtt álló kihívásokra, illetve a Közös Agrárpolitika jövőjére.

A magyar elnökség teljes időtartama alatt szoros együttműködést tervez a testülettel, és az elnökségi prioritások előkészítése mellett azok megvalósításába is be kívánja vonni - jelezte a miniszter.

Oliver Röpke, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság elnöke elmondta, Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszterrel egyetértettek abban, hogy erős kohéziós politikára van szükség az Európai Unióban a jövőben, különös tekintettel az unió jövőbeni bővítésére.

Hangsúlyozta: a kohéziós politika az a ragasztó, amely összetartja Európát, a gazdasági konvergencia mellett a társadalmi felzárkóztatás fontos eszköze.

Az MTI kérdésére elmondta, hogy a kohéziós politika 2027 utáni prioritásainak meghatározásakor leendő tagországokra nagyobb figyelmet kell irányítani, hogy ezzel segítsék csatlakozásukat a közösséghez.

Az erős kohéziós politika megvalósításához a rendelkezésre álló pénzügyi keretek emelésére is szükség van - tette hozzá Oliver Röpke.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!