Borrell: a civil szervezetek hozzájárulnak a jogállamiság előmozdításához

Külföld, 2020.02.27

Az Európai Unió nagyra értékeli a civil társadalmi szervezetek alapvető hozzájárulását az emberi jogok, a jó kormányzás, a demokrácia és a jogállamiság normáinak előmozdításához - jelentette ki Josep Borrell, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője a civil szervezetek világnapja alkalmából tett nyilatkozatában csütörtökön.

Arra hívta fel azonban a figyelmet, hogy a civil társadalmat sok országban "példátlan támadásnak" teszik ki egyebek mellett külföldi finanszírozásukat korlátozó jogszabályokkal, a gyülekezést vagy a szabad véleménynyilvánítást korlátozó rendelkezésekkel.

"Ezt a tendenciát meg kell állítani" - fogalmazott.

Kijelentette, az EU legnagyobb adományozóként elkötelezett a polgárok, a civil szereplők, köztük az emberi jogok védelmezőinek védelme és támogatása mellett. Továbbra is kapcsolatot tart velük, figyelemmel követi tárgyalásaikat, képviselőit meglátogatja esetleges őrizetben tartásuk ideje alatt, és napirenden tartja ügyüket a kormányoknál.

Borrell tájékoztatása szerint az Európai Bizottság azt javasolja, hogy a következő, 2021 utáni hétéves költségvetésben különítsenek el 1,5 milliárd eurót (mintegy 500 milliárd forintot) a civil társadalom támogatására szolgáló uniós forrásként. A költségvetési tétel megkönnyíti majd az együttműködést az elszigetelt vagy félreállított, nehéz jogi és demokratikus körülmények között működő civil társadalmi szereplőkkel - tette hozzá.

A főképviselő szavai szerint az EU folytatja a biztonságos és támogató környezet előmozdítását, amelyben a civil társadalom akadályoktól és bizonytalanságtól mentesen működhet. Hozzátette, a civil szervezetek kulcsfontosságú partnerek a fenntartható fejlődésre vonatkozó, 2030-ig tartó menetrend sikeres végrehajtásához is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!