Borrell: az EU-nak előtérbe kell helyeznie saját védelmi és biztonsági stratégiáját az indiai-csendes óceáni térségben

Külföld, 2021.09.16

A brit, az amerikai és az ausztrál kormány által létrehozott háromoldalú védelmi és biztonsági partnerség azt mutatja, hogy az EU-nak előtérbe kell helyeznie saját védelmi és biztonsági stratégiája kialakítását, legfőképpen az indiai-csendes-óceáni térségben -jelentette ki Josep Borell az unió kül - és biztonságpolitikáért felelős főképviselője.

A főképviselő, aki ugyanakkor az unió -indiai-csendes-óceáni startégiáját is bemutatta hozzátette: az EU-t-nem tájékoztatták a három ország kormányának megállapodásáról, amely szerint az az Egyesült Államok támogatná ausztrál haditengerészet felszerelését nukleáris meghajtású, de hagyományos fegyverzettel ellátott tengeralattjárókkal, az indiai- és a csendes-óceáni térség stabilitásának fenntartása végett.

Hozzátette: az unió szívesen működne együtt az Egyesült Királysággal a biztonság terén, de a londoni vezetés erre nem nyitott. Sajnálatát fejezte ki továbbá, hogy Ausztrália visszakozott a tengeralattjáró építést célzó Franciaországgal való egyezménytől.

Borrell hangsúlyozta: az EU és az indiai-csendes-óceáni térség jövője összekapcsolódik egymással. "Az Eu régióbeli szerepvállalásának célja az, hogy az indiai-csendes-óceáni térség mindenki számára szabad és nyitott maradjon, és hogy erős és tartós partnerségek létrehozásával együttműködjünk számos fontos területen, így többek között a zöld átállás, az óceánpolitikai irányítás, a digitális politika, valamint a védelem és a biztonság terén" - tette hozzá.

Az uniós stratégia célja hogy fokozza jelenlétét az indiai-csendes-óceáni térségben és ellensúlyozza Kína egyre növekvő befolyását. Az EU emellett hogy kereskedelmi megállapodásra törekszik Tajvannal, újraindítani a kereskedelmi és beruházási tárgyalásokat Indiával. A stretégia továbbá gazdasági partnerségi megállapodást szorgalmaz a Kelet-afrikai Közösséggel, Malajtziával és Thaifölddel. Célja továbbá hogy megerősíteni az óceánpolitikai irányítást és digitális partnerségek hálózatát a régióban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!