Borrell: azonnal véget kell vetni az ellenségeskedésnek Kelet-Jeruzsálemben

Külföld, 2021.05.10

Az Európai Unió rendkívüli aggodalmát fejezi ki a Kelet-Jeruzsálemben kitört zavargások, az erőszak elharapódzása miatt, az ellenségeskedésnek pedig azonnal véget kell vetni - jelentette ki az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben, a tagországok külügyminisztereinek egynapos találkozóját követően hétfőn.

Josep Borrell a kelet-jeruzsálemi al-Aksza mecsetnél a palesztinok és izraeli rendőrök közötti heves összecsapásokra utalva hangsúlyozta: aggodalomra ad okot a Kelet-Jeruzsálemben lakó palesztin családok helyzete. Kilakoltatásuk illegális, a nemzetközi és a humanitárius joggal összeegyeztethetetlen és kizárólag a feszültség további szítására alkalmas.

Sajtótájékoztatóján a főképviselő leszögezte: a feleknek tiszteletben kell tartaniuk a város szent helyeit. Fel kell számolni a szélsőséges megnyilvánulásokat, és mindent meg kell tenni a feszültség csillapítására - tette hozzá.

Borrell közölte azt is, hogy az Európai Unió újabb szankciók előkészítésén dolgozik Fehéroroszországgal szemben. A korlátozó intézkedéseket néhány héten belül elfogadhatják. Az intézkedés fontosságát azzal indokolta, hogy az Unió álláspontja szerint a fehérorosz rendszer továbbra is elnyomja az országban élő lengyel kisebbségi közösség tagjait.

Az iráni nukleáris programról szóló, 2015-ben megkötött többhatalmi atomalkuval kapcsolatban az uniós politikus kifejtette: a Bécsben, hetek óta tartó tárgyalások "döntő szakaszba érkeztek". Kiemelte, hogy a következő hetek kritikus jelentőségűek lesznek az iráni atomprogramot szabályozó megállapodás megmentése szempontjából. Reményét fejezte ki, hogy előrelépés várható az ügyben, ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy még sok munka van hátra, miközben az idő korlátozott.

Borrell beszélt arról is, hogy az Európai Unió vezető szerepet tölt be a koronavírus elleni oltóanyagok exportjában, megelőzve az Egyesült Államokat, Kínát és Oroszországot. Azt közölte, hogy az EU 192 millió oltóanyag-dózist exportált amellett, hogy biztosítja saját lakosságának beoltását.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!