Borrell: Belgrád és Pristina brüsszeli tárgyalásainak fókuszában kisebbségi, valamint gazdasági kérdések rendezése szerepel

Külföld, 2020.09.07

A Belgrád és Pristina közötti, brüsszeli vezetésű párbeszéd hétfői fordulójának fókuszában a kisebbségben élő közösségekről szóló megállapodás, valamint a kölcsönös pénzügyi követelések rendezése szerepel - közölte az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője a találkozót megelőzően adott nyilatkozatában.

Josep Borrell kiemelte: a Szerbia és Koszovó kapcsolatának helyreállítását célzó megbeszélések részét képezi még a lakóhelyüket elhagyni kényszerültek helyzetéről, valamint a gazdasági együttműködést érintő kérdések tisztázása is.

Aláhúzta, hogy a felsorolt témák fontosak és rendkívül érzékenyek a két ország jövőbeli kapcsolata és állampolgáraik mindennapjai szempontjából. A megbeszélések gyakran nehezen haladnak előre, ezért örömteli, hogy mindkét fél megerősítette elkötelezettségét a párbeszéd folytatása mellett - tette hozzá Borrell.

Aleksandar Vucic szerb és Hashim Thaci koszovói államfő a találkozót megelőzően kiadott közös nyilatkozatukban megerősítették, hogy kiemelt fontosságot tulajdonítanak országaik uniós integrációjának, valamint az annak kulcsfontosságú elemét képező, brüsszeli vezetésű párbeszéd folytatásának.

Elkötelezettek amellett, hogy megkettőzzék erőfeszítéseiket a kapcsolataik helyreállításáról szóló átfogó, jogilag kötelező érvényű megállapodás eléréséhez - tették hozzá.

Koszovó 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, de Belgrád továbbra is saját, déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet. A két fél között 2013-ban kezdődtek meg a kapcsolat normalizálását célzó tárgyalások, de 2018-ban meg is szakadtak, mert Koszovó 100 százalékos vámot vezetett be a Szerbiából és a Bosznia-Hercegovinából érkező árukra. Az intézkedést később visszavonták. A kapcsolat rendezése mindkét fél számára fontos, csak így tudják ugyanis folytatni a megkezdett uniós integrációt.

A két ország vezetője legutóbb csütörtökön és pénteken folytatott tárgyalásokat, amelyeknek a washingtoni Fehér Ház adott otthont. A megbeszélésen Vucic és Hoti a kétoldalú gazdasági kapcsolatok rendezésében állapodott meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!