TV műsor

Borrell: egyértelműen sokkal jobbak lettek a kapcsolataink az Egyesült Államokkal

Külföld, 2021.05.10

Egyértelműen sokkal jobbak lettek az Európai Unió kapcsolatai az Egyesült Államokkal, jó úton haladunk egy erősebb partnerség felé - mondta Josep Borrell az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, az uniós tagállamok külügyminisztereinek hétfői tanácskozására érkezve.

Borrell elmondta, hogy a hétfői találkozóhoz videoösszeköttetésen keresztül csatlakozik John Kerry, az Egyesült Államok különleges klímamegbízottja is, akivel arról tárgyalnak a miniszterek, hogyan lehetne egységes erővel fokozottabban, még ambiciózusabb stratégiával fellépni a klímaváltozás ellen.

A főképviselő közölte: nem javulnak az Unió kapcsolatai Oroszországgal, mint ahogyan Libanonnal sem. A külügyminiszterek mindkét országgal kapcsolatban egyeztetik álláspontjukat.

Arra is kitért, hogy a külügyminiszterek megvitatják a palesztin választásokkal összefüggő helyzetet is. Mint mondta, át kell tekinteni azokat az okokat, amelyek a szavazás elhalasztásához vezettek.

"Az EU határozottan támogatta a palesztin választások megtartását, az izraeli vezetés azonban gátat vetett ennek, mivel nem engedélyezte a szavazást (a palesztinok lakta) Kelet-Jeruzsálemben - jelentette ki.

A Nyugat-Balkánnal kapcsolatban Borrell azt hangsúlyozta, hogy az EU-nak még jobban el kell köteleződnie a térség iránt, és "jobb európai perspektívát" kell kínálnia az ott élőknek.

Heiko Maas német külügyminiszter érkezésekor kijelentette: elengedhetetlen az iráni nukleáris programról szóló, 2015-ben megkötött többhatalmi atomalku megmentése és a benne foglaltak teljes tiszteletben tartása minden érintett fél részéről. "A megállapodás helyreállítása az egyetlen eszköz arra, hogy Irán ne állítson elő atombombát, ez mindenkinek érdeke" - szögezte le.

Az Oroszországgal fenntartott kapcsolatokról szólva a német diplomácia vezetője fontosnak nevezte, hogy az EU ne adja fel eddigi politikáját, különösen az emberi jogok érvényesítését célzó törekvéseit. "Az Európai Unió nyitott a párbeszédre Oroszországgal, most Moszkván a sor, hogy visszatérjen a tárgyalóasztalhoz" - fogalmazott.

Afganisztánról szólva Maas hangsúlyozta: fenn kell tartani az országnak nyújtott uniós támogatást, mert szerinte ez segíti az elmúlt húsz évben elért eredmények megőrzését, köztük az intézményi stabilitást, valamint a nők jogainak biztosítását, illetve a tartós béke megteremtését célzó afgán erőfeszítések valóra váltását.

A hétfői találkozón a miniszterek áttekintik még a Száhel-övezet helyzetét, valamint egyeztetnek a globális egészségügyi helyzetről és a világjárványokra való felkészültségről, tekintettel a G20-ak közelgő Globális Egészségügyi Csúcstalálkozójára.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!