Borrell: jelentős előrelépés a Törökország és Görögország közötti konfliktus rendezését célzó tárgyalások megkezdése

Külföld, 2021.01.21

Jelentős és pozitív előrelépést jelent a Földközi-tenger keleti medencéjében kialakult konfliktus tárgyalásos megoldásának folytatása a török és a görög fél között, azonban az emberi jogok helyzete Törökországban továbbra is aggodalomra ad okot - jelentette ki Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitika főképviselője Brüsszelben csütörtökön.

Josep Borrell Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszterrel tervezett brüsszeli megbeszéléseit megelőzően adott nyilatkozatában hangsúlyozta, az Európai Unió Törökországgal ápolt kapcsolatait illetően derűlátóan kezdte a 2021-es évet.

Azt mondta, az unió örömmel fogadta a Földközi-tenger keleti térségében végzett, az EU által jogellenesnek tartott, tenger alatti földgázmezők után kutató fúrási tevékenység miatt Törökország és Görögország között kialakult konfliktus rendezését célzó tárgyaslások megindítását. Az Európai Unió határozott javulást lát a konfliktust illetően, de azt szeretné, hogy mihamarabb fenntartható megoldás szülessen az ügyeben.

"A szándékokat és a bejelentéseket cselekvésre kell váltani" - fogalmazott.

Rövid beszédében Borrell arra is kitért, hogy az Európai Unió továbbra is aggodalmát fejezi ki az emberi jogok törökországi helyzetével kapcsolatban.

Mevlüt Cavusoglu beszédében fontosnak nevezte, hogy pozitív légkör alakuljon ki a Törökország és az EU kapcsolatában. Ahhoz, hogy ez fenntartható legyen, konkrét lépéseket kell tennie mindkét félnek - húzta alá.

Arról is beszélt, hogy a csütörtöki találkozó alkalmával a felek egyebek mellett megvitatják az EU és Ankara között 2016 őszén létrejött migrációs megállapodás aktualizálásának lehetőségeit. Kitérnek a vízumliberalizáció és a vámunió modernizálásénak kérdésére, és más konkrét feladatokra, amelyek elmélyítik Törökország és az Európai Unió jövőbeli kapcsolatait - közölte.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!