Borrell: új uniós művelet indul a líbiai fegyverembargó ellenőrzésére

Külföld, 2020.03.31

Új uniós művelet indul a háború sújtotta Líbiát érintő fegyverembargó hatékony ellenőrzésére az Európai Unió tagállamainak jóváhagyásával április elsejével, Irini néven - jelentette be Josep Borrell, az Európai Unió (EU) külügyi- és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben kedden.

A főképviselő sajtóértekezletén elmondta, az új művelet megbízatása egyelőre 2021. március 31-ig tart. Műveleti parancsnoksága és székhelye Rómában lesz.

Az embercsempész-hálózatok felszámolása érdekében létrehozott Sophia uniós művelet mandátuma az új művelet megkezdésével megszűnik.

Az Európai Unió a Földközi-tengeren tevékenykedő katonai művelet indításával hozzájárul egyrészt az arra irányuló uniós törekvésekhez, hogy Líbiában helyreálljon a stabilitás és a biztonság, másrészt az ENSZ fegyverembargójának végrehajtásához a líbiai partokhoz közeli nyílt tengeren.

Borrell tájékoztatása szerint az új művelet légi, műholdas és tengeri eszközöket vesz igénybe. A misszió munkájában részt vevő hajók járőrözési területét a Líbiába tartó fegyverszállítmányok fő érkezési útvonala felé, keletre, Egyiptom irányába mozdítaná el. Eltávolodva azoktól vizektől, amelyeken rendszerint a migránsok kelnek útra Európa felé. A művelet támogató feladatokat is ellát. Biztosítja a líbiai parti őrség és haditengerészet kiképzését, nyomon követi a kiképzés hosszú távú hatékonyságát. Ezen túlmenően az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozataival összhangban megfigyelési tevékenységet és információgyűjtést végez a líbiai kőolaj, nyersolaj és finomított kőolajtermékek illegális kereskedelméről. Hozzájárul továbbá az embercsempészek és -kereskedők üzletszerű tevékenységének ellehetetlenítésére irányuló uniós intézkedések elősegítéséhez információgyűjtéssel és repülőgépes járőrözés révén - közölte.

A Sophia missziót 2015-ben indították az EU tagállamai az Észak-Afrikából az EU-ba irányuló embercsempészet visszaszorítására. A művelet támogató feladatokat is ellátott. Egyebek mellett feladata volt a líbiai parti őrség és haditengerészet kiképzése, a kiképzés hosszú távú hatékonyságának nyomon követése.

Azonban az EU-s hajókra felvett emberek fogadása körüli viták miatt tavaly tavasszal leállították a tengeri járőrözést, ezt követően a misszió felhatalmazása csupán repülőgépekről folytatott megfigyelésre és a líbiai parti őrség kiképzésére korlátozódott.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!