Börtönre ítélték Donald Trump volt tanácsadóját kongresszusi idézés elmulasztása miatt

Külföld, 2024.01.26

Kongresszusi idézés figyelmen kívül hagyása miatt négy hónap börtönre ítélte a bíróság csütörtökön Washingtonban Peter Navarro volt fehér házi tanácsadót, Donald Trump korábbi közvetlen munkatársát.

Peter Navarro bűnösségét a bíróság tavaly állapította meg, a csütörtöki tárgyalás a büntetés mértékének megállapításáról szólt. Peter Navarro ellen az ügyészség 6 hónap börtön kiszabását és 200 ezer dollár pénzbírság megállapítását kérte, a washingtoni szövetségi bíróság eljáró bírája végül négy hónap börtönt és mintegy 9 ezer dollár bírságot szabott ki rá.

A Donald Trump korábbi kereskedelmi tanácsadója ellen az után indult büntetőeljárás 2022 nyarán, hogy nem jelent meg a Kongresszus 2021. január 6-i eseményeket vizsgáló bizottságának kötelező idézésére, és nem adta át a törvényhozási testület által kért dokumentumokat.

A perben Navarro arra hivatkozott, hogy a végrehajtó hatalom tagjaként előjogok illették meg, ami mentesítette az idézés teljesítése alól. A büntetési tétel kihirdetése előtt a bíróságon arról beszélt, hogy a kongresszusi bizottság abban a hitben hagyta őt, hogy elfogadta a mentességre vonatkozó érvet. A bíró erre azt mondta, hogy a vádlottnak tudnia kellett volna, milyen következményekkel jár a kötelező idézés elmulasztása.

Peter Navarro közölte, hogy az ítélet ellen fellebbez, a bíró pedig engedélyt adott arra, hogy a fellebbezés elbírálásának idejére ügyvédei a börtönbüntetés megkezdésének halasztását kezdeményezzék.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!