Börtönre ítéltek egy volt flamand képviselőt holokauszttagadás, valamint gyűlöletkeltő kijelentések miatt

Külföld, 2024.03.12

Az ügyben illetékes genti büntetőbíróság egy év börtönbüntetésre ítélte Dries Van Langenhovét, a flamand Vlaams Belang (Flamand érdek) nevű párt volt szövetségi parlamenti képviselőjét a rasszizmusról és a holokauszttagadásról szóló törvény megsértése miatt .

A flamand közösség közszolgálati televíziócsatornája, a VRT egy 2018-as műsorában fedte fel, hogy a képviselő által alapított Schild en Vrienden (Pajzs és barátai) nevű radikális jobboldali ifjúsági mozgalom titkosított üzenőcsoportjaiban rasszista, antiszemita, holokauszttagadó üzeneteket osztottak meg. Dries Van Langenhove ellen 2019 júniusában vádat emeltek, őrizetbe vették, majd szabadon engedték egyebek között azzal a feltétellel, hogy el kell látogatnia a mecheleni Dossin-laktanyába, ahonnan a második világháború idején belga zsidók ezreit deportálták.

Az illetékes bíróság tavaly júniusban úgy döntött, hogy a Schild en Vrienden öt tagját bíróság elé kell állítani a holokauszt tagadása, illetve relativizálása miatt. A határozat azonban nem vonatkozott magára Van Langehovéra, mivel ő maga nem vett részt az üzenőcsoportban. Ugyanakkor a vádkamara úgy határozott, hogy a flamand politikust be kell idézni a belga fegyvertörvények, valamint a rasszizmus elleni törvény megsértése miatt.

Február elején Dries Van Langenhove lemondott képviselői mandátumáról a belga parlamentben.

A genti büntetőbíróság - amelyet a La Libre Belgique című, francia nyelvű napilap idézett - kedden, az ítélet kihirdetésekor "szélsőséges, rasszista, gyűlöletkeltő, náci és holokauszttagadó beszédnek" nevezte a Dries Van Langenhove által megosztott üzenetekben leírtakat.

A Vlaams Belang volt parlamenti képviselőjét továbbá 10 hónapos felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték a fegyvertartásról szóló törvény megsértése miatt, valamint 10 évre eltiltották polgári jogainak gyakorlásától. Emellett 16 ezer euró (több mint hatmillió forint) pénzbírságot szabta ki rá.

A bíróság Dries Van Langenhove mellett a rasszista, antiszemita és más szélsőséges kijelentések cseréjére használt üzenőcsoportban részt vevő további öt érintettet pénzbírság megfizetésére kötelezte, és 6-tól 8 hónapig terjedő felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte.

Van Langenhove nem vett részt az ítélethirdetésen, de ügyvédje útján közölte: fellebbezni fog az ítélet ellen.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!