Brexit - A lengyel kormány elfogadta a kemény Brexit esetén alkalmazandó törvénycsomag tervezetét

Külföld, 2019.03.05

A lengyel kormány elfogadta kedden az Európai Unióból (EU) való, megállapodás nélküli brit kilépés következményeinek enyhítését célzó határozatot, az abban felvázolt program a kemény brexit esetén alkalmazandó törvénycsomagra is  vonatkozik.

A parlament elé kerülő, tervek szerint március 30-án hatályba lépő törvények többek között a Lengyelországban élő brit állampolgárok tartózkodási státuszának rendezését segítik elő, vonatkoznak a szakképesítések kölcsönös elismerésére, valamint szabályozzák a brit vállalkozók lengyelországi működésének egyes kérdéseit.

A lengyel kormány keddi ülését követően Konrad Szymanski, az uniós ügyekért felelős külügyminiszter-helyettes sajtóértekezletén úgy értékelte: Lengyelország az EU-ban a "három-négy legjobban felkészült állam közé tartozik a megállapodás nélküli brexit költségeinek korlátozását illetően".

Szymanski szerint az EU, ezen belül Lengyelország érdeke, hogy továbbra is "politikai feltételeket" próbáljon megteremteni az EU-brit kilépési megállapodás jóváhagyásához. Úgy fogalmazott: március utolsó heteiben "sok olyan politikai ténnyel lesz dolgunk, amely talán a brit parlamentben a válság legyőzéséhez vezet".

A legvalószínűbb brexit-forgatókönyv iránt érdeklődő újságírói kérdésre válaszolva Szymanski elmondta: a varsói kormány annyira valószínűnek tartja az EU-brit megállapodás jóvá nem hagyását, hogy erre a "fekete forgatókönyvre" is felkészült.

A diplomata lehetségesnek találta a brit EU-tagság "legalább bizonyos időre" szóló meghosszabbítását, a tárgyalási idő meghosszabbítását is.

Brüsszelben kedden folytatódnak az egyeztetések London és az EU között a március 29-én esedékes brexit feltételrendszerét rögzítő megállapodás módosításáról.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!