Brexit - Az északír protestánsok elvetik a megállapodási javaslatot

Külföld, 2019.10.17

Jelenlegi formájában elveti a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét tartalmazó javaslatcsomagot a legnagyobb észak-írországi britpárti protestáns erő, a Demokratikus Unionista Párt (DUP).

A brit kormány a hónap elején terjesztette be tervezetét az Európai Uniónak a londoni alsóházban háromszor is leszavazott, tavaly novemberben elért előző kilépési megállapodás alternatívájaként.

Az új javaslatról jelenleg is folynak a tárgyalások Brüsszelben, és ha sikerül véglegesíteni a kilépési megállapodást, azt Boris Johnson miniszterelnöknek a brit parlamenttel is el kell fogadtatnia.

A DUP azonban - amelynek alsóházi támogatására a kisebbségben kormányzó Konzervatív Pártnak szüksége van - csütörtökön közölte, hogy "a dolgok jelenlegi állása" alapján nem tudja támogatni a javaslatcsomagot, mindenekelőtt az áfa- és a vámügyi szabályozással, valamint az egyetértési jogkörrel kapcsolatos bizonytalanságok miatt.

Johnsont törvény kötelezi a Brexit halasztásának kezdeményezésére, ha szombatig nincs elfogadott Brexit-megállapodás, illetve ha addig a brit parlament nem hagyja jóvá a megállapodás nélküli kilépést.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!