TV műsor

Brexit - Az EU határozatot fogadott el az Egyesült Királysággal tervezett megállapodás megkötéséről

Külföld, 2021.04.29

Az Európai Unió Tanácsa határozatot fogadott el az Európai Unió és az Egyesült Királyság közötti kereskedelmi és együttműködési megállapodás, valamint az adatbiztonsági megállapodás megkötéséről, az EU részéről ez képezte az utolsó lépést a megállapodások megerősítésének folyamatában - közölte az uniós tanács csütörtökön.

Az Egyesült Királyság most értesítést fog kapni a belső uniós eljárások lezárásáról. A két megállapodás május 1-jén fog hatályba lépni.

A megállapodások a kvóták és vámok nélküli szabadkereskedelem mellett a halászatra, energiaügyekre, biztonsági kérdésekre és a tisztességes versenyre vonatkozó szabályokat tartalmaznak.

A felek 2020. december 24-én egyeztek meg az unió és az Egyesült Királyság közötti kereskedelmi és együttműködési megállapodásról. A fennakadások elkerülésére az EP elfogadta, hogy a megállapodást január elsejétől április 30-ig ideiglenesen alkalmazzák. A végleges alkalmazáshoz a szerdán megadott európai parlamenti hozzájárulásra, valamint az Európai Unió Tanácsának csütörtökön elfogadott határozatára volt szükség.

Az Egyesült Királyság 2020. január 31-én kilépett az EU-ból, a kilépés napján kezdődött 11 hónapos átmeneti időszakban jórészt a korábbi szabályrendszer maradt érvényben a kétoldalú kereskedelmi forgalomban. Az átmeneti időszak ugyanakkor idén január 1-jén lejárt, és ezzel egy időben megszűnt Nagy-Britannia tagsága az Európai Unió egységes belső piacán és vámuniójában is.

Az Egyesült Királyság uniós kilépésével az EU elveszítette területének 5 százalékát, lakosságának 13 százalékát, gazdasági erejének (GDP) 15 százalékát. Míg az EU-nak a britek a harmadik legnagyobb kereskedelmi partnere az Egyesült Államok és Kína után, addig a szigetországnak az EU a legfontosabb partnere. A brit kivitel és behozatal fele folyik az unió tagállamaival. A legfrissebb előrejelzések szerint a britek kilépése miatt az EU GDP-je 0-5 százalékkal, míg a brit GDP 2,25 százalékkal csökken.

A brit kilépés gazdasági hatásait illetően a januári adatok a kétoldalú kereskedelmi forgalomban jelentős mértékű csökkenést mutattak. Az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) szerint az uniós export a szigetországba 32 százalékkal, míg az onnan származó behozatal 57 százalékkal zsugorodott.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!