Brexit - Az Európai Bizottság vészhelyzeti intézkedéseket javasolt a kereskedelmi megállapodás elmaradása esetére

Külföld, 2020.12.10

Az Európai Bizottság célzott vészhelyzeti intézkedéscsomagot terjesztett elő arra az esetre, ha nem születik kereskedelmi megállapodás az Európai Unióból idén kilépett Egyesült Királysággal, a javaslatok célja egyebek mellett a megállapodás nélküli időszak alatti légi és közúti közlekedés biztosítása, valamint a halászat fenntartása egymás vizein - közölte az uniós végrehajtó testület csütörtökön Brüsszelben.

Az Európai Bizottság továbbra is mindent megtesz annak érdekében, hogy kölcsönösen előnyös megállapodást kössön az Egyesült Királysággal, azonban jelentős a bizonytalanság az egyezség létrejöttét illetően - emelték ki.

A közlemény Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét idézte, aki elmondta: noha a tárgyalások még folynak, az átmeneti időszak vége nagyon közel van. Nincs garancia arra, hogy ha sikerül is közös nevezőre jutni, a megállapodás időben hatályba léphet.

"Felelősségünk, hogy felkészüljünk minden eshetőségre, beleértve azt is, hogy 2021. január 1-jén nem kötöttünk megállapodást az Egyesült Királysággal" - fogalmazott.

Az uniós bizottság szerint ha nem lesz szabadkereskedelmi megállapodás, sok területen zavar keletkezik, és egy ilyen forgatókönyv több ágazatot aránytalanul érintene megfelelő felkészülés hiányában. A jelentős zavarok enyhítése érdekében bemutatott javaslatok az alapvető légi és közúti személy-, valamint teherszállítási szolgáltatások összeköttetését kívánják biztosítani a jövő év első 6 hónapja alatt, feltéve, hogy az Egyesült Királyság ugyanezt biztosítja. Biztosítani kívánja továbbá a szállított termékek biztonsági tanúsítványainak kölcsönös elismerését.

A halászatot érintően a bizottság egy ideiglenes jogi keret létrehozását kezdeményezi 2021. december 31-ig vagy mindaddig, amíg az Egyesült Királysággal nem sikerül halászati megállapodást kötni. Addig is úgy az EU, mint az Egyesült Királyság halászhajói továbbra is kölcsönösen hozzáférhetnének egymás vizeihez. A halászat fenntarthatóságának garantálása és a halászat számos közösség gazdasági megélhetésében játszott jelentős szerepe miatt meg kell könnyíteni a halászhajók működésének engedélyezési eljárásait - közölték.

Ursula von der Leyen szerda este Brüsszelben fogadta Boris Johnson brit miniszterelnököt, hogy személyes megbeszélésen mozdítsák ki holtpontjáról a majdani viszonyrendszerről zajló tárgyalásokat. Az uniós bizottság elnöke a találkozót követően kiadott rövid közleményében azt a meggyőződését fejezte ki, hogy a hét végére döntés születik az Európai Unió és az Egyesült Királyság jövőbeli kereskedelmi kapcsolatáról, noha a két fél álláspontja továbbra is messze eltérő. Jelentősek nézetkülönbségek maradtak három kulcsfontosságú területen: az egyenlő versenyfeltételek, a megállapodás betartatásának módozatai és a halászat szabályozása ügyében.

David Frost brit főtárgyaló küldöttségével együtt vasárnap óta Brüsszelben folytat megbeszéléseket, mivel a múlt héten Londonban tartott tárgyalási fordulón sem jött létre megállapodás a három vitatott területen.

Az Egyesült Királyság január 31-én kilépett az Európai Unióból. Távozásának napján 11 hónapos, vagyis december 31-ig tartó átmeneti időszak kezdődött azzal a céllal, hogy legyen idő kidolgozni a megállapodást a majdani kétoldalú viszonyrendszer feltételeiről, mindenekelőtt egy szabadkereskedelmi egyezményről. A szabadkereskedelmi megállapodás elmaradása azt jelentené, hogy Nagy-Britannia és az EU kereskedelme januártól a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) általános szabályrendszere alapján folytatódna, ez viszont vámok megjelenésével járna a jelenleg akadálytalan kétoldalú kereskedelmi forgalomban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!