Brexit - Barnier: a tárgyalók pénteken közös nevezőre juthatnak a még vitás kérdésekről

Külföld, 2020.12.17

Az Európai Unió és az Egyesült Királyság közötti jövőbeli kapcsolatokról zajló tárgyalásokon a felek akár már pénteken közös nevezőre juthatnak a továbbra is vita forrását jelentő egyenlő piaci versenyfeltételek és a halászat szabályozásának kérdéseiről - közölte Michel Barnier, az Európai Bizottság főtárgyalója csütörtökön.

Barnier Brüsszelben, az Európai Parlament (EP) házbizottságaként működő, úgynevezett Elnökök Értekezlete előtt számolt be a december végi határidővel zajló tárgyalások állásáról.

Azt mondta, noha nehéz, még mindig lehetséges a kereskedelmi megállapodás idei, határidő előtti elfogadása. A Twitteren közzétett üzenetében kiemelte: a megbeszélések ezen utolsó szakaszában az átláthatóság és az unió egysége fontosabb, mint valaha.

"Csak az EU érdekeit és elveit védő megállapodást fogunk aláírni" - emelte ki.

A tanácskozás részleteit ismerő források szerint Barnier azt mondta, London elfogadta egy mechanizmus bevezetését, amely eljárás indítását teszi lehetővé akkor, ha az uniós állampolgárságú munkavállalók jogai az Egyesült Királyságban, illetve a brit munkavállalóinak jogai az EU-ban csorbát szenvednének, illetve, ha a környezetvédelmi szabványok a tisztességes versenyt befolyásoló módon térnek el az előírásoktól.

London még nem nyilatkozott arról, miként kívánja ellenőrizni az állami támogatásokat, továbbá a halászat kérdése még mindig a legvitatottabb kérdések közé tartozik - emelte ki a főtárgyaló.

Az Elnökök Értekezlete a találkozót követően kiadott közleményében azt közölte: amennyiben vasárnap éjfélig sikerül közös nevezőre jutni Londonnal, az Európai Parlament készen áll rendkívüli plenáris ülést összehívására még december vége előtt, hogy megvitassa a tárgyalások eredményét és azt, hogy beleegyezését adja-e a megállapodáshoz.

Arra emlékeztettek, hogy a megállapodás ratifikálása attól függ, hogy az Egyesült Királyság kormánya teljes mértékben végrehajtja-e a január végével hatályba lépett kilépési (Brexit) megállapodás rendelkezéseit, különös tekintettel az Írországról és Észak-Írországról szóló jegyzőkönyvre. Arra szólították fel az Európai Bizottságot, nyújtson be teljes körű jelentést a megállapodás végrehajtásáról annak érdekében, hogy az uniós parlament értékelhesse, minden feltétel teljesült-e.

Az Európai Unió és az Egyesült Királyság jövőbeni kereskedelmi kapcsolatrendszerének feltételeiről ezen a héten Brüsszelben zajlanak a tárgyalások.

Maros Sefcovic, az Európai Bizottság intézményközi kapcsolatokért felelős tagja az Egyesült Királysággal folytatott Brexit-megállapodás végrehajtásáért felelős vegyes bizottság csütörtöki, ötödik rendes ülését követően tartott sajtótájékoztatóján a tanácskozást fontos mérföldkőnek nevezte. Tájékoztatása szerint olyan döntések születtek, amelyek azt biztosítják, hogy a kilépési megállapodás időben, 2021. január 1-től életbe léphessen.

Szerinte ez azt jelenti, hogy a tárgyalók teljesítették azon célkitűzésüket, hogy a béke, a stabilitás és a jólét fenntartása érdekében megvédjék az Ír-sziget fegyveres konfliktusainak évtizedeit 1998-ban lezáró nagypénteki megállapodást és elkerüljék a kemény határ visszaállítását az Ír-szigeten - közölte.

"A kilépési megállapodás betűjének, mind pedig szellemének tiszteletben tartása biztosít csak kiszámíthatóságot és stabilitást az észak-írországi vállalkozásoknak az uniós egységes piac integritásának fenntartása mellett" - fogalmazott.

Tájékoztatása szerint az ülésen megállapodás született többek között az állatok, a növények és az azokból származó termékek ellenőrzésére szolgáló határállomások, illetve belépési pontok, kiviteli árunyilatkozatok, gyógyszerellátás, hűtött hús és egyéb élelmiszeripari termékek szupermarketek részére történő szállításáról, annak tisztázásáról, hogy miként lehet állami támogatást alkalmazni a jegyzőkönyv feltételei szerint, illetve az elfogadott szöveg gondoskodik az uniós és a brit állampolgárok jogainak védelméről is.

A felek megállapodtak abban, hogy a vegyes bizottság a következő évben is legalább negyedévente ülésezik - tette hozzá Sefcovic.

Az Egyesült Királyság január 31-én kilépett az Európai Unióból. Távozásának napján december 31-ig tartó - vagyis nem egészen három hét múlva lejáró - átmeneti időszak kezdődött azzal a céllal, hogy legyen idő a megállapodásra a majdani kétoldalú viszonyrendszer feltételeiről, mindenekelőtt egy szabadkereskedelmi egyezményről. Az eddigi tárgyalási fordulókon azonban nem sikerült megállapodást elérni. A leghevesebb vita London és az EU között az egyenlő versenyfeltételek és a halászat szabályozásának kérdéséről folyik.

Ha a következő napokban sikerülne megállapodásra jutni, az egyezményt az Európai Parlamentnek és a brit törvényhozásnak is ratifikálnia kellene még az év vége előtt, hogy a szerződés az átmeneti időszak végének pillanatában, január 1-én életbe léphessen.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!