Brexit - Belga kormányfő: a rendezett kiválás szolgálja a leginkább a nemzeti és gazdasági érdekeket

Külföld, 2019.05.24

Nagy-Britannia Európai Unióból való rendezett kilépése (Brexit) "továbbra is a legjobb módja annak, hogy megvédjük népeink és gazdaságaink érdekeit" - reagált Charles Michel belga kormányfő Theresa May brit miniszterelnök távozásának bejelentésére pénteken.

A belga miniszterelnök Twitter-üzenetében köszönetet mondott Theresa Maynek "elkötelezettségért és az együttműködésért", és értésre adta: véleménye szerint a brit kormányfő a nézetkülönbségek ellenére nyitottságot mutatott arra, hogy megoldást találjon a brit uniós tagság megszüntetésére.

Reagált May bejelentésére Mark Rutte holland miniszterelnök is. Üzenetében köszönetét és tiszteletét fejezte ki a brit kormányfőnek. Kiemelte, hogy az Európai Unió és Nagy-Britannia között létrejött megállapodás a rendezett Brexit érdekében továbbra is érvényben marad.

May pénteken bejelentette, hogy június 7-én távozik a kormányzó Konzervatív Párt éléről. Ez miniszterelnöki megbízatásának végét is jelenti, de ügyvezető minőségben utóda megválasztásáig ellátja a kormányfői feladatokat.

A Downing Street-i hivatala előtt felolvasott, könnyek között befejezett hatperces nyilatkozatában May felidézte, hogy háromszor is megpróbálta elfogadtatni a parlamenttel a Brexit feltételrendszerét rögzítő megállapodást, de kísérletei nem jártak sikerrel.

Kijelentette: most is úgy hiszi, hogy helyénvaló volt a kitartó próbálkozás még akkor is, ha az esélyek nem a sikernek kedveztek. Mára azonban egyértelművé vált számára, hogy az ország érdekeit az szolgálja a legjobban, ha ezt az erőfeszítést egy új miniszterelnök folytatja - tette hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!