TV műsor

Brexit - EU-források: közel a megállapodás a rendezett brit kiválásról

Külföld, 2019.10.17

Közel a megállapodás az Egyesült Királyság rendezett európai uniós kiválásának feltételeiről szóló szerződésről, a felek képviselői a hozzáadottérték-adó kérdését leszámítva gyakorlatilag minden egyéb területen egyetértésre jutottak - közölték csütörtök reggel diplomáciai források.

Névtelenséget kérő brüsszeli tisztségviselők arról számoltak be, hogy szerda éjszaka a brit és az uniós tárgyaló delegációnak olyan, rendkívül érzékeny témákban is sikerült megegyezniük, mint a politikai bénultság fő okának számító ír-északír helyzet.

"Ideiglenes megállapodást értünk el az áfaszabályozáson kívül minden pontban" - erősítette meg egy illetékes a Politicónak.

A brüsszeli hírportál értesülései szerint a jövőbeli viszonyrendszerről szóló politikai nyilatkozat szövegében is előrelépés történt, a britek beleegyeztek több, az azonos versenyfeltételek megteremtését célzó és eddig elutasított rendelkezésbe.

A tárgyalások reggel folytatódtak a fennmaradó kérdésekről.

Egy név nélkül nyilatkozó európai tanácsi illetékes elmondta, hogy a bennmaradó tagországok kormányainak képviselői még nem kapták meg a tervezett megállapodást, és rámutatott, hogy ha csütörtökön meg is történik az aláírás, a hónap végéig valószínűleg akkor sem lehetséges a ratifikáció.

"Talán lesz egyezség, talán nem. Sajnos bármi elképzelhető" - fogalmazott.

Egyelőre a meglévő pontokban sem véglegesítették a jogi szöveg tervezetét, és több tagállami nagykövet is aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy nem lesz kész időben a szerződés a csütörtöki EU-csúcs kezdetéig, a vezetők pedig feltehetőleg vonakodnának olyan dokumentumot aláírni, amelyet előtte nem ellenőriztek a szakértőik.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke délelőtt telefonon beszélt Boris Johnson brit kormányfővel - tudatta a brüsszeli testület szóvivője, hozzáfűzve, hogy "minden óra és perc számít".

Sajtóhírek szerint ugyanakkor Johnson egyelőre nem biztosította támogatásáról hivatalosan a körvonalazódó egyezséget.

A legnagyobb észak-írországi protestáns erő, a Demokratikus Unionista Párt (DUP) vezetői azt közölték, hogy jelenlegi formájában nem tartják elfogadhatónak a megállapodást, márpedig a párt alsóházi támogatására a kisebbségben kormányzó Konzervatív Pártnak szüksége lenne a parlamenti jóváhagyáshoz, sőt valójában az még ebben az esetben sem lenne közel sem biztosra vehető.

Jean-Baptiste Lemoyne francia külügyminiszter-helyettes eközben kijelentette, hogy elérhető közelségbe került a megegyezés, de nincs rá garancia, hogy sikerül is tető alá hozni. Kiemelte azonban, hogy a londoni kormány álláspontja nem feltétlenül azonos a parlamentével, valamint aláhúzta, hogy amennyiben nem lesz most egyezség, akkor szükség lehet egy újabb EU-csúcs összehívására a brit kilépés tervezett október 31-ei dátuma előtt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!