Brexit - Európai Bizottság: 40 hajó kapott állandó halászati engedélyt a Guernsey-sziget környéki vizeken

Külföld, 2021.12.01

Az Európai Bizottság, az Egyesült Királyság és Franciaország tárgyalásai nyomán 40 halászhajó kapott állandó halászati engedélyt a Guernsey-szigethez tartozó vizeken - közölte az uniós bizottság szerdán.

Az európai bizottsági tájékoztatás szerint a 40 nagyobb és 3 kisebb hajó, amely szintén megfelelt a minősítési kritériumoknak, halászati tevékenységet folytathat a Guernsey-szigethez tartozó vizeken 2022. január 31-ét követően is, amikor a jelenleg érvényes, ideiglenes engedélyek lejárnak.

Az uniós bizottság közölte, hogy az elmúlt két hónapban öt, halászatra jogosító engedélyt adtak ki az Egyesült Királyság felségvizeire, valamint szintén öt állandó és húsz ideiglenes engedélyt a Jersey körüli vizekre. Ezzel 281-re emelkedett az Egyesült Királyság felségvizeihez, valamint Jersey és Guernsey körüli vizekre kiadott állandó halászati engedélyek száma.

Virginijus Sinkevicius környezetért, óceánokért és halászatért felelős uniós biztos a szerdán kiadott engedélyekkel kapcsolatban azt mondta, hogy EU és Nagy-Britannia között a brit uniós tagság megszűnését (Brexit) követően létrejött kereskedelmi és együttműködési megállapodás értelmében valamennyi európai hajónak engedélyt kell kapnia a halászatra, hogy véget érjen a halászok hosszú hónapok óta tartó bizonytalansága.

Az uniós bizottság és az Egyesült Királyság illetékes hatóságai december 10-ig megállapodásra törekszenek az engedélyezési folyamatról - tette hozzá az uniós biztos.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!