Brexit - Johnson: december 12-én parlamenti választás lehet

Külföld, 2019.10.24

Boris Johnson brit miniszterelnök egyenes utalást tett arra csütörtökön, hogy karácsony előtt két héttel előrehozott parlamenti választásokat tarthatnak Nagy-Britanniában.

Médiaértesülések szerint Johnson valószínűleg hétfőn terjeszti be a kezdeményezést az alsóházban.

A konzervatív párti kormányfő a csütörtöki kabinetülés után a BBC televíziónak nyilatkozva úgy fogalmazott: ha a parlamenti képviselők több időt akarnak a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodás elbírására, ezt megkaphatják, de akkor bele kell egyezniük a parlamenti választások kiírásába december 12-ére.

Hozzátette: ez az előrevezető út, mivel a jelenlegi parlamentben hosszú ideje senkinek nincs többsége, a képviselők nem hajlandók végrehajtani a Brexitről hozott döntést és lehetetlen a törvénytervezetek elfogadtatása.

"Eljött az ideje, hogy az ellenzék összegyűjtse bátorságát és alávesse magát kollektív főnökségünk, a brit nép ítéletének" - fogalmazott a brit miniszterelnök.

A brit választási törvény alapján az előrehozott választások kiírásához a képviselők kétharmados többségének támogatása kell.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!