Brexit - Johnson: "nem tárgyalok az EU-val a halasztásról"

Külföld, 2019.10.19

Boris Johnson brit miniszterelnök bejelentette szombaton, hogy nem tárgyal az Európai Unióval a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) halasztásáról.

Johnson alsóházi bejelentésének előzményeként a képviselők megszavazták azt a módosító indítványt, amelynek célja a Brexit feltételrendszerét rögzítő, e héten elért megállapodás formális jóváhagyásának halasztása mindaddig, amíg a megállapodás törvénybe iktatásához szükséges összes jogi instrumentumot, köztük az egyezmény jogi szövegét a parlament törvénybe nem iktatja.

Ez nagy valószínűséggel a Brexit halasztását is jelenti, mivel szombaton a tervekkel ellentétben nem lesz szavazás a Brexit-egyezmény jóváhagyását indítványozó kormányzati beterjesztésről.

Így viszont érvénybe lépett az a törvény, amelynek alapján Johnsonnak még szombaton, közép-európai idő szerint éjfélig kezdeményeznie kell az uniós állam- és kormányfők alkotta Európai Tanácsnál a Brexit halasztását a jelenleg érvényes október 31-i Brexit-határnapon túl.

Reagálásában Johnson kijelentette, hogy erről nem hajlandó tárgyalni az EU-val, és a törvény őt erre nem is kötelezi. Azt ugyanakkor nem mondta, hogy nem írja meg a halasztást kezdeményező levelet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!