Brexit - Közel 100 ezer brit állampolgár kapott tavaly tartózkodási engedélyt Franciaországban

Külföld, 2022.01.20

Közel 100 ezer brit állampolgár kapott tartózkodási engedélyt a Brexit (Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépése) miatt tavaly Franciaországban - jelentette be a francia belügyminiszter a bevándorlás éves statisztikáit bemutató sajtótájékoztatóján csütörtökön.

Gérald Darmanin elmondta: a Brexit miatt a Franciaországban élő britek 2021. október 1-től kötelesek tartózkodási engedéllyel rendelkezni. Tavaly 96 632 brit állampolgárnak állítottak ki tartózkodási engedélyt, ami példátlan mértékű. A tárcavezető jelezte azt is, hogy eközben 52 ezer illegális bevándorló próbált meg a La Manche csatornán keresztül átjutni a francia partokról az Egyesült Királyságba, közülük 28 ezren sikeresen keltek át.

A menedékkérelmek száma csaknem 104 ezer volt tavaly, ami 28,3 százalékos emelkedés 2020-hoz képest, amikor is a koronavírus-járvány miatt zárva voltak a határok, viszont elmarad a járvány előtti 2019-es évhez képest.

A tárca a tavalyi emelkedést részben a tálibok afganisztáni hatalomátvétele után az augusztusból Kabulból kimenekített több ezer afgán állampolgárnak tudja be. Tavaly a legtöbb menedékkérelmet, mintegy 16 ezret, afgánok nyújtottak be, ez 62 százalékos emelkedést jelent. Őket követik az elefántcsontpartiak 6268 kérelemmel, majd a bangladesiek és a guineaiak. A kérelmek mintegy 39 százalékát bírálták el pozitívan a francia hatóságok.

A tájékoztatás szerint az illegálisan érkezett bevándorlók kitoloncolásának száma is nőtt valamelyest: a 10 ezer végrehajtott kiutasítás 10,8 százalékos emelkedést jelent 2020-hoz képest.

A tavaly kiadott 270 ezer tartózkodási engedély legnagyobb hányadát, mintegy 88 ezret, családegyesítés céljából állították ki, 85 ezret diákok kaptak felsőoktatási tanulmányok céljából, 36 ezren pedig gazdasági okokból, azaz munkavállalói vízummal érkeztek az országba.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!