Brexit - M1: ellentétek a Brexit utáni kapcsolatokról szóló tárgyalásokon

Külföld, 2020.03.09

Az Európai Unió és Nagy-Britannia több témában is ellentétes véleményen volt a Brexit utáni kapcsolatokról szóló tárgyalások első fordulójában - hangzott el az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában.

Gálik Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem docense azt mondta, az Egyesült Királyság hozzáférést szeretne az egységes piachoz, de ehhez az EU álláspontja szerint több fontos területen - például adózás, környezetvédelem, munkavállalók - továbbra is be kell tartani az uniós szabályozásokat.

Hozzátette, az Egyesült Királyság másik fontos kérése, hogy a szolgáltatások piacán is valamiféle hozzáférést kapjon az európai piachoz, de az unió szerint ezt csak nagyon korlátozottan lehet megígérni a volt tagállamnak.

A tárgyalásokon erőteljes téma a halászati politika is, mivel az Egyesült Királyság halakban az európai térség egyik leginkább gazdag területe, ezért fontos, hogy az unió a továbbiakban is hozzáférjen a halállományához. Ez egy szimbolikus téma, annak ellenére is, hogy a halászat a brit bruttó hazai terméknek (GDP) mindössze a 0,1 százalékát adja - mutatott rá Gálik Zoltán.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!