TV műsor

Brexit - Pénteken ismét a londoni alsóház elé kerülhet a kilépési megállapodás, a szavazás nem biztos

Külföld, 2019.03.28

A brit kormány tervei szerint pénteken ismét a londoni alsóház elé kerülhet a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő, eddig kétszer is nagy többséggel elutasított megállapodás.

Andrea Leadsom, az alsóház vezetője - aki e minőségében a kormányzó Konzervatív Párt frakcióvezetőjéhez hasonlatos tisztségű, az alsóházi ügymenet irányításáért felelős magas rangú kabinettag - a következő napok alsóházi napirendjét ismertető csütörtöki parlamenti felszólalásában ugyanakkor nem jelezte egyértelműen, hogy lesz-e újabb érdemi szavazás is a Brexit-megállapodásról.

Felidézte azonban, hogy a Brexit halasztásáról az EU-val elért megállapodás értelmében pénteken, brit idő szerint 23 óráig - közép-európai idő szerint éjfélig - el kell fogadni a megállapodást ahhoz, hogy az Egyesült Királyság a rendezett távozásra megállapított új, május 22-i határnapon tudjon kilépni az Európai Unióból.

Csütörtök délutánig azonban csak annyi tűnt biztosnak, hogy a kormány szeretné elérni az alsóházban a Brexit-megállapodás napirendre kerülését pénteken, de a pontos ügymenet egyelőre nem ismert.

A Sky News brit hírtelevízió parlamenti forrásoktól származó értesülése szerint a kormány csak vitát tervez pénteken, érdemi szavazást nem.

Andrea Leadsom utalt bejelentésében arra is, hogy a beterjesztendő vitaanyagnak teljesítenie kell a házelnök által megszabott kritériumokat.

John Bercow, az alsóház elnöke a múlt héten egy 1604-ben kelt parlamenti precedensvégzésre hivatkozva gyakorlatilag megtiltotta a kormánynak, hogy a Brexit-megállapodás legutóbb elvetett verzióját "változatlan vagy jórészt változatlan" formában újból a ház elé terjessze.

A múlt heti EU-csúcs döntése értelmében elfogadott Brexit-megállapodás nélkül Londonnak április 12-éig kell jeleznie a Brexit-folyamat további menetével kapcsolatos terveit, és azt, hogy hajlandó-e részt venni a május végén esedékes európai parlamenti választásokon.

Ha az április 12-i határidőig nincs előrelépés a Brexit-egyezmény elfogadása ügyében, és a brit kormány - jelenlegi hivatalos álláspontját fenntartva - az EP-választásokon sem kíván részt venni, akkor ezen a határnapon a brit EU-tagság elvileg megállapodás nélkül megszűnhet.

Ennek lehetőségét azonban a londoni parlament többször is igen jelentős többséggel elutasította, így egyelőre nem egyértelmű, hogy e forgatókönyv megvalósulása esetén az áprilisi határidőhöz közeledve a törvényhozás és a kormány mit lépne.

Erősen kétséges az is, hogy ha a kormány pénteken harmadszor is érdemi szavazásra bocsátja a Brexit-megállapodást, annak elfogadásához meg tudná-e teremteni a többséget.

A kisebbségi tory kormányt kívülről támogató, rendkívül EU-szkeptikus észak-írországi Demokratikus Unionista Párt (DUP) ugyanis eddig mereven elvetette a Brexit-megállapodást, és a héten hivatalosan jelezte, hogy álláspontja nem módosult.

A DUP hozzáállása döntő fontosságú lehet, mivel a kormányzó Konzervatív Párt legnagyobb és legbefolyásosabb keményvonalas Brexit-párti frakciócsoportjának - European Research Group (Európai Kutatási Csoport, ERG) - több tagja is közölte az elmúlt napokban, hogy kész lenne támogatni a Brexit-megállapodást, ha a DUP is hajlandó lenne erre.

Az ERG is megosztott azonban: a frakciócsoport más tagjai jelezték, hogy semmilyen körülmények között nem hajlandók támogatni a Brexit-megállapodást jelenlegi formájában.

A tory EU-szkeptikus frakciócsoport és a DUP mindenekelőtt a Brexit-megállapodás azon záradékát utasítja el, amelynek alapján az Egyesült Királyság vámuniós viszonyrendszerben maradna az EU-val, ha nem sikerülne időben megkötni egy átfogó kétoldalú kereskedelmi egyezményt.

E tartalékmegoldás (backstop) célja az, hogy ebben az esetben se kelljen visszaállítani a hosszú évek óta nem létező fizikai ellenőrzést Írország és Észak-Írország határán, amely a Brexit után az Egyesült Királyság és az EU egyetlen szárazföldi vámhatára lesz.

Ha péntek estig nem lesz elfogadott Brexit-egyezmény, hétfőn valószínűleg ismét az alsóház elé kerülnek azok az alternatív javaslatok, vagy közülük néhány, amelyekről a képviselők szerdán saját kezdeményezésükre, a kormány ellenkezésével dacolva szavaztak. A szavazásra terjesztett nyolc indítvány közül egyik sem kapott többséget, de kettő közel járt ehhez, és lehetséges, hogy ez a kettő kerül ismét a ház elé hétfőn.

Az a javaslat jutott a legközelebb a többség eléréshez, amely vámunió fenntartását célozta az EU-val a Brexit után is: a ház ezt az indítványt 264:272 arányban vetette el.

Egy másik indítvány szerint a kilépési megállapodást a kormány csak akkor léptethetné életbe, ha az egyezményt előbb népszavazáson is jóváhagyják a választók. Ez kapta a legtöbb jóváhagyó voksot: ezt az alternatív indítványt a képviselők 268:295 arányban vetették el.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!