TV műsor

Brexit - Ír miniszterelnök: ki kell venni a megállapodást sértő pontokat a brit törvénytervezetből

Külföld, 2020.09.10

Az ír miniszterelnök szerint Nagy-Britanniának vissza kell vonnia az új belső piaci törvénytervezetből azokat a pontokat, amelyek felülírhatják a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről szóló megállapodás egyes elemeit.

Micheál Martin a Financial Timesnak adott, a brit üzleti napilap online kiadásán csütörtökön megjelent interjúban elmondta: Boris Johnson brit miniszterelnök kormánya nem jelezte előre Dublinnak, hogy e törvénytervezet beterjesztésére készül. "Véleményem szerint a nemzetközi kapcsolatokban így nem lehet viselkedni" - fogalmazott az ír kormányfő.

A londoni alsóházban e héten beterjesztett tervezet célja a hivatalos meghatározás szerint az, hogy Egyesült Királyság belső piacának szabályozási jogköreit az Európai Uniótól teljes mértékben az Egyesült Királyság nemzeteinek kormányaihoz helyezze át.

A javaslat azonban több pontban ellentmond az EU-val tavaly októberben Johnson által elért, módosított Brexit-megállapodás azon fejezeteinek, amelyek célja az Ír Köztársaság és Észak-Írország közötti határellenőrzés újbóli bevezetésének megakadályozása.

Ezen a határon az észak-írországi megbékélési folyamat egyik legfőbb vívmányaként hosszú ideje semmiféle fizikai ellenőrzés nincs.

Annak érdekében, hogy ez így is maradjon, a Brexit-megállapodásban foglalt külön protokoll alapján Észak-Írország harmonizált viszonyrendszert tart fenn az EU egyes - főleg áruforgalmi - szabályrendszereinek "korlátozott számú" elemével.

Ennek célja az, hogy az áruforgalmat ne Észak-Írország és az Ír Köztársaság 499 kilométeres határán - az EU és az Egyesült Királyság egyetlen szárazföldi vámhatárán - kelljen ellenőrzésnek alávetni, amikor december végén lejár a brit EU-tagság január 31-i megszűnése után életbe léptetett átmeneti időszak.

E megoldás alapján az Észak-Írország és Nagy-Britannia közötti belső kereskedelmi forgalomban esetenként vámellenőrzésnek kell alávetni azokat az importárukat, amelyekről nem lehet kizárni, hogy beléphetnek az EU egységes belső piacára.

Ennek akkor lenne különös jelentősége, ha az idei év végéig London és az EU nem jut megállapodásra egy kétoldalú szabadkereskedelmi megállapodásról.

A brit kormány által beterjesztett törvénytervezet azonban minden körülmények között mentesítené az észak-írországi üzleti vállalkozásokat bármiféle külön vámdokumentációs kötelezettség alól az Egyesült Királyságon belüli kereskedelemben, akkor is, ha nem lesz szabadkereskedelmi egyezmény az EU-val.

Az ír miniszterelnök a Financial Timesnak kijelentette: az EU tárgyalóküldöttségének tagjaiban a brit lépés nyomán kétségek merültek fel azzal kapcsolatban, hogy London valóban törekszik-e szabadkereskedelmi megállapodás elérésére az unióval.

Micheál Martin szerint nagyon súlyos ügyről van szó, és brit kormánynak lépéseket kell tennie a bizalom helyreállítására.

Martin hozzátette: az észszerű megoldás ebben a helyzetben az lenne, ha London kivenné a törvénytervezetből azokat a pontokat, amelyek sértik a Brexit feltételrendszerét rögzítő megállapodást.

Az ír miniszterelnök közölte: egyáltalán nem tudja elfogadni azokat a londoni állításokat, hogy a törvénytervezet az észak-írországi megbékélési folyamat eredményeinek megőrzését szolgálja.

Hozzátette: szerdán félórás telefonbeszélgetést tartott Boris Johnsonnal, és "egyértelmű kifejezéseket használva" ismertette vele nagyon komoly aggályait azzal kapcsolatban, hogy a brit kormány a Brexit-megállapodás egyes elemeinek felülírására készül.

Micheál Martin kijelentette: a brit törvénytervezet egy nemzetközi szerződést tesz semmissé.

Maros Sefcovic, az Európai Bizottság intézményközi kapcsolatokért felelős biztosa csütörtökön soron kívüli egyeztetést kezdett Londonban Michael Gove-val, a brit kormány munkáját összehangoló kabinetiroda miniszteri rangú vezetőjével a törvénytervezetről.

A találkozó előtti nyilatkozatában Sefcovic kijelentette: azért utazott Londonba, hogy kifejezést adjon az EU "súlyos aggályainak" a tervezettel kapcsolatban.

Előző nap Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is rendkívül aggályosnak nevezte a törvénytervezetet, mondván: a brit kormány a Brexit-megállapodás és így a nemzetközi jog megsértésére készül.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!