Brexit - Skót miniszterelnök: az EU-ban "tárt karokkal várnák" a független Skóciát

Külföld, 2019.10.13

A skót miniszterelnök szerint az Európai Unióban "tárt karokkal várnák" a független Skóciát.

Nicola Sturgeon, a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője vasárnap, a párt Aberdeenben rendezett éves kongresszusának nyitónapján a BBC televíziónak nyilatkozva kijelentette: egyelőre nem határozná meg a felvételi folyamat pontos időkeretét, hiszen előbb felelősen, éretten, megfelelő módon le kell folytatni az erről szóló tárgyalásokat.

Elmondta ugyanakkor, hogy rendszeresen tárgyal az EU-intézmények és a tagállamok illetékeseivel, és tényleges vágyat érzékel az EU részéről arra, hogy Skócia az unió tagja legyen.

"Tárt karokkal várnák Skóciát, és nem hiszem, hogy a (felvételi) folyamat szükségszerűen hosszú időt venne igénybe" - fogalmazott a skót miniszterelnök.

A brit EU-tagságról 2016-ban rendezett népszavazáson országos átlagban a résztvevők szűk, 51,89 százalékos többsége a kilépésre, a skótok 62 százaléka viszont a bennmaradásra voksolt.

Nicola Sturgeon azóta többször is kilátásba helyezte, hogy Skóciában újabb népszavazást tartanak a függetlenségről, mert Skócia nem engedheti meg, hogy egyértelműen kinyilvánított bennmaradási szándéka ellenére "kirángassák" az Európai Unióból.

A skót függetlenségről 2014 szeptemberében, vagyis jóval a brit EU-népszavazás előtt már tartottak egy referendumot, de akkor az elszakadást ellenzők győztek 55 százalékos többséggel.

A vasárnapi BBC-műsorban a skót miniszterelnök közölte: hamarosan, várhatóan heteken belül, mindenképpen még az idén beterjeszti a brit kormánynak az újabb függetlenségi népszavazásról szóló kezdeményezést.

Nicola Sturgeon megerősítette: támogatná egy progresszív ellenzéki összefogáson alapuló új brit kormány megalakítását, annak érdekében, hogy el lehessen távolítani a hatalomból Boris Johnson konzervatív párti miniszterelnököt.

Hozzátette ugyanakkor: ha a Munkáspárt vezetője, Jeremy Corbyn - aki a legnagyobb ellenzéki erő vezetőjeként e kormány élén állna - nem fogadja el, hogy Skócia maga dönthessen saját jövőjéről a maga választotta időpontban, akkor "ne is fáradjon azzal", hogy felhívja őt telefonon az SNP támogatásának megnyerése végett.

A Munkáspárt elviekben nem ellenzi az újabb skót függetlenségi népszavazást, de Corbyn nemrégiben tett skóciai látogatásán kijelentette: a Johnson-kormány teremtette "Brexit-lidércnyomásra nem a skót függetlenség a megoldás".

Jeremy Corbyn egyértelművé tette azt is, hogy ha a Labour kormányra kerül, a kormányzás első éveiben nem járulna hozzá az újabb skóciai referendumhoz.

Hozzátette ugyanakkor, hogy "valamikor a jövőben, törvényes és új mandátum esetén" a munkáspárti kormány nem állna az újabb népszavazás útjába.

Corbyn ezzel egyértelmű utalást tett arra, hogy miniszterelnökként csak akkor járulna hozzá a skót referendumhoz, ha a 2021-es skóciai parlamenti választásokat az SNP - amelynek elsődleges politikai programja Skócia függetlenné válása - egyértelmű fölénnyel megnyeri.

A konzervatív párti brit kormány már korábban többször is visszautasította az újabb skóciai függetlenségi népszavazás engedélyezésének lehetőségét.

Ezt az álláspontot a vasárnapi BBC-műsorban Priti Patel brit belügyminiszter is megerősítette, mondván: a kormány álláspontja szerint az előző népszavazások eredményét kell tiszteletben tartani a skót függetlenség és a brit EU-tagság ügyében egyaránt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!