Brexit - Starmer: a Munkáspárt a Brexit-megállapodás jelentős átdolgozását tervezi

Külföld, 2023.09.18

A brit Munkáspárt kormányra kerülése esetén a konzervatívok által Brüsszellel kötött Brexit-megállapodás jelentős mértékű átdolgozására törekedne - mondta hétfőn megjelent nyilatkozatában a legnagyobb brit ellenzéki erő vezetője.

Sir Keir Starmer a Financial Times című londoni üzleti napilapnak megerősítette ugyanakkor azt a többször hangoztatott álláspontját, hogy a Munkáspárt nem léptetné vissza Nagy-Britanniát az Európai Unióba, sem az EU egységes belső piacára és vámuniójába.

Nagy-Britannia 2020. január 31-én távozott az EU-ból, miután az uniós tagságról 2016 nyarán rendezett népszavazáson a kilépésre voksolók kerültek szűk, 51,89 százalékos többségbe.

Az uniós tagság megszűnése (Brexit) utáni 11 hónapos átmeneti időszak lejártával, 2020 végén az ország az EU egységes belső piacáról és vámuniójából is kilépett. A konzervatív párti brit kormány ugyanis nem akarta teljesíteni azokat a feltételeket - mindenekelőtt az EU-állampolgárok szabad nagy-britanniai letelepedésének és munkavállalásának jogát -, amelyek e két integrációs szerveződéshez elválaszthatatlanul kötődnek.

A Brexit feltételrendszerét tartalmazó megállapodást Boris Johnson volt konzervatív párti miniszterelnök kormánya kötötte az Európai Bizottsággal. Az 1260 oldalas megállapodás szabadkereskedelmi szerződést is tartalmaz, amely az áruk esetében biztosítja a vám- és kvótamentes kereskedelmet, nem küszöböli ki azonban az EU által a külső kereskedelmi partnerekkel szemben alkalmazott adminisztratív előírások teljesítésének - például vámáru-nyilatkozatok és eredetigazolások kitöltésének - kötelmét.

A Munkáspárt vezetője a Financial Timesnak nyilatkozva kijelentette: ha a párt a jövő évi parlamenti választáson kormányra kerül, e megállapodás jelentős átdolgozását kezdeményezi az EU-nál 2025-ben, amikor esedékessé válik az egyezmény felülvizsgálata.

Sir Keir Starmer egyelőre csak annyit fedett fel, hogy a munkáspárti kormány szorosabb kereskedelmi kapcsolatrendszert szeretne kialakítani az EU-val. "Csaknem mindenki elismeri, hogy a Johnson által kötött megállapodás nem jó, mivel túl sekélyes, ezért 2025-ben megpróbálunk egy olyan egyezményt elérni, amely sokkal jobb Nagy-Britannia számára" - fogalmazott az ellenzék legnagyobb pártjának vezetője és miniszterelnök-jelöltje.

Kijelentette ugyanakkor, hogy mindez nem jelenti Nagy-Britannia visszaléptetését az EU-ba, vagy az unió egységes belső piacára és vámuniójába.

A Munkáspárt vezetője nem először hangsúlyozza ezt az álláspontját. Starmer a BBC brit közszolgálati televíziónak nyilatkozva nemrégiben úgy fogalmazott, hogy Nagy-Britannia számára nincs visszaút az Európai Unióba, mivel az ország a népszavazáson meghozta döntését, és "erre a helyzetre kell működőképes megoldást találni".

Nem sokkal később, a Daily Express című radikálisan EU-szkeptikus brit napilapnak írt cikkében szintén leszögezte, hogy Nagy-Britannia számára nincs visszaút sem az EU-ba, sem az Európai Unió egységes belső piacára és vámuniójába.

Starmer a cikkben kizárta annak lehetőségét is, hogy Nagy-Britannia a Munkáspárt kormányra kerülése esetén újból érvényesítse az emberek szabad mozgásához és letelepedéséhez fűződő európai uniós szabadságjogot.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!