Brexit - Takács Szabolcs: a magyar kormány nem áll semmilyen konstruktív megállapodás útjába

Külföld, 2019.04.09

Magyarország nem áll semmilyen konstruktív megállapodás útjába az Egyesült Királyság európai uniós kilépési határidejének esetleges újabb halasztása kapcsán, ha az esélyt ad a rendezett brit kiválásra - közölte magyar újságíróknak adott telefonos interjújában kedden Takács Szabolcs miniszterelnökségi államtitkár.

Takács Szabolcs a tagállamok európai ügyekkel foglalkozó minisztereinek luxembourgi ülésén vett részt, amelynek fő napirendi pontja a szerdai rendkívüli Brexit-ügyi EU-csúcs előkészítése volt.

A kormány fontosnak tartja a "kemény Brexit" elkerülését és a lehető legszorosabb jövőbeli kapcsolatrendszer kialakítását a felek között - emelte ki.

Hozzátette, a britek kilépése rendkívül negatív folyamat, ennek nyomán szegényebb lesz az EU is, de tiszteletben kell tartani a britek akaratát.

Mint mondta, az Egyesült Királyságban élő magyar állampolgárok jogai nem fognak sérülni semmilyen forgatókönyv esetén, ez volt a legfőbb szempont a kormány számára.

Beszélt a májusi európai parlamenti (EP-) választásról is, amelynek tétje szerinte nem kisebb, mint hogy "a brüsszeli bürokraták megmondhatják-e, hogyan kell jó európainak lenni, illetve a nemzetállamok megtarthatják-e a jogot, hogy dönthessenek a jövőjükről, megőrizhessék társadalmi berendezkedésüket, szuverenitásukat".

A Miniszterelnökség uniós ügyekért felelős államtitkára aláhúzta, Magyarország abban érdekelt, hogy a következő EP bevándorlásellenes legyen, ugyanis a kormány "erős Európai Uniót szeretne létrehozni, amely erős nemzetállamokra épül, nem pedig a brüsszeli bürokrácia további terjeszkedésére".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!