TV műsor

Brexit - Támogatták az előrehozott választás kiírását a képviselők, a részletekről tart a vita

Külföld, 2019.10.29

Formális szavazás nélkül, felkiáltással elfogadták kedd este a londoni alsóház képviselői az előrehozott választás kiírását kezdeményező kormányzati indítványt.

Ez a tervezet második olvasatbeli, vagyis az általános vita utáni, elvi támogatását jelenti. A részletekről - mindenekelőtt a módosító indítványokról - ezután kezdődik a vita, a végszavazás kedd éjjel várható.

Boris Johnson konzervatív párti miniszterelnök eddig háromszor próbálkozott az előrehozott választás kiírásának alsóházi elfogadtatásával parlamenti határozat formájában, de a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt - amelynek szavazataira szükség van a választás kiírásához - eddig elzárkózott az indítvány támogatásától, azzal az elsődleges érvvel, hogy a választás előtt ki kell zárni a brit EU-tagság megállapodás nélküli, rendezetlen megszűnését.

Jeremy Corbyn, a Labour vezetője azonban kedden bejelentette: mivel az Európai Unió előző nap beleegyezett a Brexit elhalasztásába, megszűnt a rendezetlen kilépés lehetősége, és így teljesült a Munkáspárt által szabott feltétel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!