Brexit - Tárgyalt a brit kormányfő és az ellenzék vezetője

Külföld, 2019.01.30

Négyszemközti tárgyalást tartott szerdán a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) folyamatáról Theresa May konzervatív párti brit miniszterelnök és Jeremy Corbyn, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője. A Munkáspárt szóvivője "hasznosnak" és "nagyon szívélyes hangvételűnek" nevezte a találkozót.

May és Corbyn először tárgyalt hivatalosan a Brexitről azóta, hogy a kilépés feltételrendszeréről novemberben elért megállapodást az alsóház két hete - nem kis részben az ír-északír határ újbóli fizikai ellenőrzésének elkerülését célzó tartalékmegoldás miatt - a brit parlamentarizmus történetében példátlan, 230 fős többséggel elutasította.

A Brexit-egyezményt a Munkáspárt is elvetette, és Corbyn eddig nem is volt hajlandó részt venni azokon a konzultációkon, amelyeket a vereség után a kormányfő kezdeményezett az ellenzéki pártokkal a Brexit-folyamat további irányáról.

Corbyn fő követelése ugyanis az, hogy May határozottan zárja ki a megállapodás nélküli Brexit lehetőségét, és vállaljon kötelezettséget vámuniós viszonyrendszer fenntartására az EU-val.

Theresa May e kötelezettségvállalásokra nem hajlandó, ám a Brexit-megállapodáshoz benyújtott módosításokról kedd este tartott alsóházi szavazáson a képviselők megszavaztak egy jelképes jelentőségű, jogilag kötelező erővel nem bíró javaslatot is, amely a megállapodás nélküli Brexit kizárására szólítja fel a brit kormányt. Corbyn ezután hajlandó volt tárgyalóasztalhoz ülni a miniszterelnökkel.

A 45 perces szerda esti megbeszélésről a Munkáspárt szóvivője azt mondta, hogy a két vezető politikus hasznos eszmecserét tartott, és különös részletességgel megvitatták a vámuniós viszonyrendszerről, illetve az EU egységes piacához fűződő majdani kapcsolatokról kialakított nézeteiket.

A konzervatív párti brit kormány a vámunióból és az egységes piacról is ki akar lépni, mivel véleménye szerint a további tagság az EU e két sarkalatos integrációs szerveződésében olyan feltételek teljesítési kötelmével járna - mindenekelőtt a bevándorlás szabályozásában -, mintha az Egyesült Királyság ki sem lépne az EU-ból.

A Munkáspárt azonban a kilépési megállapodás támogatása fejében ragaszkodik ahhoz, hogy London a Brexit után is szoros kapcsolatban maradjon az EU vámuniójával és egységes piacával. Ennek különös jelentőséget ad, hogy a Munkáspárt az ellenzék messze legnagyobb ereje, sokkal több képviselője van, mint a többi ellenzéki pártnak együtt, és nélküle nem képzelhető el egységes ellenzéki fellépés.

Arra a kérdésre, hogy a kormányfő utalt-e nézeteinek esetleges módosulására a jövőbeni vámuniós kapcsolatrendszer ügyében, a Labour szóvivője szerda esti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: "úgy tűnt", hogy Theresa May "érdeklődést tanúsít" e kérdés részletes kifejtése iránt.

Élesen bírálta ugyanakkor a brit kormány Brexit-politikáját szerdán az ír miniszterelnök-helyettes. Simon Coveney egy észak-írországi üzleti rendezvényen felszólalva kijelentette: London azzal, hogy nem hajlandó kizárni a megállapodás nélküli Brexitet, úgy viselkedik, mintha "valaki egy tárgyaláson kijelentené, hogy vagy teljesítik minden követelését, vagy kiugrik az ablakon".

Coveney szerint ha az esetleges megállapodás nélküli Brexit következményeként ismét fizikai határellenőrzés lenne a hosszú évek óta teljesen szabadon átjárható ír-északír határon, "a történelem kemény elbírálásnak vetné alá azokat, akik ezt lehetővé tették". Hozzátette: Írország nem fogja megengedni a fizikai határellenőrzés újbóli bevezetését az északír határon.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!