Brexit - Több mint ötmillió EU-állampolgár kapott brit letelepedési engedélyt

Külföld, 2021.06.10

A brit belügyminisztérium csütörtökön ismertetett friss adatai szerint meghaladta az ötmilliót azoknak az EU-állampolgároknak a száma, akik tartós letelepedési engedélyt kaptak Nagy-Britanniában.

Nagy-Britannia tavaly január 31-én kilépett az Európai Unióból, de azok az EU-polgárok, akik 2020 végéig, a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) után kezdődött átmeneti időszak lejártáig törvényesen és életvitelszerűen letelepedtek az országban, továbbra is maradhatnak megszerzett összes jogosultságuk megtartásával. Ehhez azonban meghatározatlan időre szóló tartózkodási engedélyért - hivatalos jogi elnevezéssel letelepedett státusért - kell folyamodniuk.

A brit belügyminisztérium csütörtökön ismertetett friss összesítése szerint ezt a 27 EU-tagország Nagy-Britanniában élő állampolgárai közül május 31-ig 5 605 800-an megtették.

A benyújtott kérelmek közül a brit hatóságok a múlt hónap végéig 5 271 300-at elbíráltak, és 5 030 300-at jóváhagytak.

A tárca adatai szerint a május 31-ig beadott kérvények alig 2 százalékát utasították el valamilyen okból. A folyamodványok további egy százalékát a kérelmezők visszavonták, ugyancsak egy százalék érvénytelennek bizonyult.

Az elbírált és jóváhagyott folyamodványok 52 százalékában a kérelmezők végleges - vagyis határidő nélküli -, az esetek 43 százalékában előzetes letelepedett státust kaptak.

Ez utóbbit azok kaphatják, akik 2020. december 31. előtt érkeztek letelepedési szándékkal, de a benyújtás idején még nem töltöttek el öt évet életvitelszerűen Nagy-Britanniában. Ők is megvárhatják az öt év leteltét, és utána megkapják a végleges tartózkodási engedélyt. Az addig eltelő időszakban őket is maradéktalanul megilletik megszerzett jogosultságaik.

Akik 2020. december 31-én már életvitelszerűen Nagy-Britanniában tartózkodtak, idén június 30-ig nyújthatják be a letelepedett státusra szóló kérvényüket, vagyis a határidő lejártáig már három hét sincs hátra.

Erre Kevin Foster, a brit belügyminisztérium bevándorlásügyi államtitkára is felhívta a figyelmet a tárca csütörtöki friss összesítéséhez fűzött nyilatkozatában.

Foster "elragadtatással" nyugtázta, és a Nagy-Britanniában élő uniós polgárok jogosultságainak biztosítása szempontjából rendkívüli eredménynek nevezte, hogy immár több mint ötmillió EU-polgár megkapta a nagy-britanniai letelepedett státust.

Foster is hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a benyújtási határidő június 30-án lejár, és kérte, hogy az összes jogosult EU-állampolgár adja be kérvenyét e határidőig.

A brit belügyminisztérium a minap széleskörű kampányt is indított annak érdekében, hogy a Nagy-Britanniában élő EU-állampolgárok, akik még nem folyamodtak a letelepedett státusért, minél előbb tegyék ezt meg, tekintettel a közeledő határidőre.

A kampány keretében célzott figyelemfelhívó közlemények jelennek meg a legnagyobb közösségi és szakmai médiaportálok - Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn - felületein, emellett a televízió- és a rádióállomásokon is elhangzanak felhívások.

A kérvényeket a mobil eszközökre letölthető, "EU Exit: ID Document Check" nevű alkalmazás használatával otthonról is be lehet nyújtani.

Az ügyintézéshez kidolgozott részletes útmutató magyarul is hozzáférhető a https://www.gov.uk/guidance/settled-status-for-eu-citizens-and-their-families-translations.hu brit kormányzati honlapon.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!