Brit külügyminiszter: le kell állítani a hajók elleni támadásokat a Vörös-tengeren

Külföld, 2024.01.04

Meg kell állítani a teherhajók elleni támadásokat a Vörös-tengeren, ellenkező esetben nemzetközi beavatkozásra lesz szükség - hangsúlyozta David Cameron brit külügyminiszter csütörtökön Pristinában.

Az Irán által támogatott jemeni húszi lázadók az utóbbi hetekben több rakéta- és dróntámadást hajtottak végre kereskedelmi és hadihajók ellen a Vörös-tengeren, ez pedig nemzetközi felháborodást váltott ki. Nagy-Britannia, az Egyesült Államok, Németország, Olaszország, Japán, Kanada, Ausztrália, Új-Zéland, Bahrein, Belgium, Dánia és Hollandia szerdán közös közleményt adott ki, amelyben következményeket helyezett kilátásba arra az esetre, ha a lázadók nem hagynak fel a támadásokkal.

David Cameron csütörtökön leszögezte: "ez törvényellenes". "Ennek semmi köze Gázához, semmi köze Izraelhez. Ez a hajózás szabadságáról szól. Arról szól, hogy a hajók szabadon szállíthassák szállítmányukat" - részletezte koszovói útja során a brit külügyminiszer. Hozzátette: a teljes világgazdaság fog "szenvedni", ha a hajókat továbbra is támadják. "Ezeket a támadásokat meg kell állítani, ellenkező esetben következményekre kell számítani" - mondta.

A brit külügyi tárca vezetője nem adott határozott választ arra az újságírói kérdésre, hogy Nagy-Britannia milyen lépéseket fontolgat, például hogy küld-e a térségbe több hadihajót. A következményeket a tizenkét ország által aláírt nyilatkozat sem részletezi, ám Grant Shapps brit védelmi miniszter a The Daily Telegraph című konzervatív brit napilap hétfői kiadásában megjelent írásában úgy fogalmazott, hogy ha a nemzetközi közösség nem védi meg a Vörös-tengert, az bátoríthatja mindazokat, akik máshol, például a Dél-kínai-tengeren vagy a Krím környékén igyekeznek fenyegetően fellépni, és ebben a helyzetben Nagy-Britannia kész "közvetlen akciók" végrehajtására.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!