Brit külügyminiszter: Trumpnak meg kell engedni, hogy felszólaljon a brit parlamentben

Külföld, 2019.04.25

A brit külügyminiszter szerint meg kell engedni az amerikai elnöknek, hogy júniusi londoni látogatása alatt beszédet mondhasson a brit parlament két házának tagjai előtt.

A Buckingham-palota - a brit királyi család első számú londoni rezidenciája és hivatala - kedden jelentette be, hogy Donald Trump június elején Londonba látogat. Az amerikai elnök állami látogatásra, vagyis hivatalosan II. Erzsébet királynő vendégeként érkezik június 3-án háromnapos látogatásra a brit fővárosba, felesége, Melania Trump társaságában.

A meghívást Theresa May brit miniszterelnök adta át az uralkodó nevében 2017. januári washingtoni látogatásán, alig hét nappal Trump beiktatása után.

A nagy-britanniai állami látogatásra meghívott külföldi államfők hivatalosan az uralkodó vendégei, és a királynő valamelyik rezidenciáján, a Buckingham-palotában vagy a windsori kastélyban szállásolják el őket.

Az udvar évente csak egy-két alkalommal hív meg külföldi államfőket, és a brit diplomáciai gyakorlatban komoly megtiszteltetésnek számít egy ilyen meghívás.

Trump állami látogatása azonban a meghívó átadása óta komoly belpolitikai viták tárgya Nagy-Britanniában, és az egyik leghevesebb vita arról folyik, hogy az amerikai elnök felszólalhat-e az alsóház és a felső kamara, a Lordok Háza tagjai előtt.

John Bercow, az alsóház elnöke már a meghívó átadása után kijelentette: az egyes muszlim többségű országokból érkezők beutazására Trump által akkoriban kihirdetett korlátozások előtt is erőteljesen ellenezte, hogy az amerikai elnök felszólaljon a parlamentben, azóta pedig "még erőteljesebben" ellenzi.

Bercow kifejtette: a Londonba látogató külföldi vezetőknek "nem automatikus joguk", hogy felszólaljanak a parlament két háza előtt, azt "ki kell érdemelni".

Trump elődje, Barack Obama 2011-ben járt állami látogatáson Londonban, és beszédet is mondott az alsóház és a felső kamara, a Lordok Háza tagjai előtt.

Jeremy Hunt brit külügyminiszter azonban csütörtökön, egy alsóházi rendezvényen újságíróknak nyilatkozva kijelentette: azon az állásponton van, hogy a mostani amerikai elnöknek is lehetővé kell tenni a felszólalást a parlament tagjai előtt.

"Ha a legszorosabb és legfontosabb szövetségesünk állami látogatásra érkezik, akkor nagyon fontos, hogy ne csak az illető személyét, hanem az általa betöltött hivatalt is figyelembe vegyük" - fogalmazott Hunt.

Hozzátette: Donald Trump "politikusként ellentmondásos" személyiség, de látogatása nemcsak az általa követett politikáról szól, hanem az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság sok-sok évre visszanyúló szövetségéről is.

Theresa May az amerikai elnök állami látogatását bejelentő közleményhez fűzött nyilatkozatában szintén úgy fogalmazott, hogy Trump látogatása alkalmat teremt az egyébként is szoros kapcsolatok további erősítésére olyan területeken, mint a kereskedelem, a beruházások, a biztonság és a védelem.

London bízik abban, hogy a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) után az amerikai kormány hajlandó lesz kétoldalú szabadkereskedelmi megállapodás megkötésére Nagy-Britanniával. Trump - Barack Obama ezzel homlokegyenest ellentétes álláspontját elvetve - maga is többször jelezte, hogy az Egyesült Államok kész gyorsan egy ilyen egyezmény kidolgozására.

Obama 2016 áprilisában, nem sokkal a Brexitről döntő népszavazás előtt tett londoni látogatásán nagy feltűnést keltve azt mondta: Washington az Európai Unióval folytatott kereskedelmi tárgyalásokra összpontosítja figyelmét, Nagy-Britannia pedig "a sor végére kerül", ha távozik az EU-ból.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!