Brit munkáspárti vezető: egy évtized kell az ország megújításához a konzervatív kormányzás után

Külföld, 2023.10.10

A legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője szerint egy évtizedre lesz szükség az ország megújításához a tizenhárom éve hatalomban lévő Konzervatív Párt kormányzása után.

Sir Keir Starmert, aki a párt Liverpoolban rendezett éves kongresszusának keddi zárónapján szólalt fel, beszédének első pillanataiban félbeszakította egy aktivista, aki a színpadra felrohanva csillámport szórt a Labour vezetőjének és miniszterelnök-jelöltjének ruhájára, majd azt kiáltozta, hogy "az emberek demokráciát követelnek".

A 28 éves férfit a biztonságiak lefogták és kivitték a teremből, majd a rendőrség őrizetbe vette. Az aktivista a People Demand Democracy (Az emberek demokráciát követelnek) nevű szerveződés pólóját viselte. A csoport a brit választási rendszer teljes átalakítását, arányossá tételét követeli.

Starmer a rövid incidens után, ingujjban elmondott egyórás beszédében úgy fogalmazott, hogy a konzervatív párti kormány "szem elől tévesztette Nagy-Britanniát", legalábbis azt a Nagy-Britanniát, amelyben a választók élnek.

A munkáspárti vezető szerint ennek egyik példája, amikor a toryk "azt mondják az emberek szemébe", hogy a Brexitnek - a brit EU-tagság megszűnésének - csak kedvező hatásai lesznek a vállalkozásokra.

Ez volt az egyetlen alkalom, amikor Starmer a kongresszust bezáró hosszú beszédében szóba hozta a Brexitet; felszólalásában ezen kívül nem térti ki pártja várható EU-politikájára.

A Munkáspárt vezetője ugyanakkor az elmúlt időszakban többször is egyértelműen kifejtette azt az álláspontját, hogy ha pártja kormányra kerül, nem léptetné vissza Nagy-Britanniát az Európai Unióba, sem az EU egységes belső piacára és vámuniójába.

Starmer a BBC televíziónak nyilatkozva nemrégiben úgy fogalmazott, hogy Nagy-Britannia számára nincs visszaút az EU-ba, mivel az ország az EU-tagságról 2016-ban tartott - a kilépésre voksolók szűk, 51,89 százalékos többségű győzelmével végződött - népszavazáson meghozta döntését, és "erre a helyzetre kell működőképes megoldást találni".

Hozzátette ugyanakkor, hogy kormányra kerülése esetén a Munkáspárt a konzervatívok által Brüsszellel kötött Brexit-megállapodás jelentős mértékű átdolgozására törekedne.

A Munkáspártnak minden felmérés szerint 20 százalékpont körüli támogatottsági előnye van a konzervatívokkal szemben, és egybehangzó előrejelzések szerint a jövőre esedékes brit parlamenti választáson a tizenhárom éve ellenzékben lévő párt a győzelem esélyével indulhat.

Keddi kongresszusi beszédében Sir Keir Starmer egyenes utalást tett arra, hogy választási győzelem esetén legalább tízévi munkáspárti kormányzásra számít.

Kijelentette: a választáson hátat kell fordítani a konzervatívok okozta "vég nélküli hanyatlásnak", és a következő évtizedet a nemzeti megújulásra kell fordítani.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!