Brit parlamenti bizottság: az albánoknak nincs szükségük brit menedékjogra

Külföld, 2023.06.12

Albánia biztonságos ország, semmi nem indokolja, hogy albán állampolgárok tömegével folyamodnak menedékjogért Nagy-Britanniában - áll a londoni alsóház belügyi bizottságának hétfőn ismertetett jelentésében.

A 30 oldalas bizottsági tanulmány kiemeli, hogy az európai kontinensről illegálisan, csónakokkal Nagy-Britanniába indulók csaknem negyede albán állampolgár volt tavaly.

A jelentésben idézett adatok szerint 2022-ben 45 755-en keltek át kis csónakokkal a La Manche-csatornán Angliába, köztük több mint 12 ezer albán.

A parlamenti testület jelentése szerint nem utolsósorban azért is meglepő, hogy a Nagy-Britanniába ilyen módon bejutni próbálók elsődleges kiinduló országává Albánia vált, mert a brit partokra csónakokkal érkező albánok nagyon nagy többsége menedékjogért folyamodik a brit hatóságokhoz.

Albánia azonban biztonságos EU-tagjelölt ország, nem áll háborúban, és aláírta egyebek mellett az embercsempészet elleni európai egyezményeket - áll a londoni alsóház belügyi bizottságának jelentésében.

A testület szerint nemigen vannak arra utaló bizonyítékok, hogy az albán állampolgárok kormányuk magatartása miatt menedékjogra szorulnának Nagy-Britanniában vagy máshol, ezért a bizottság a hétfői jelentés szerint nem lát okot arra, hogy a brit hatóságok gyakorlatszerűen befogadják albán állampolgárok menedékjog-kérelmeit.

Az alsóházi bizottság kiemeli, hogy az albánok 90 napig terjedő időtartamra szabadon, vízum nélkül beutazhatnak az EU schengeni övezetébe, Nagy-Britanniában pedig 280 dolláros vízumdíj ellenében 180 napig tartózkodhatnak.

Jóllehet a 280 dolláros vízumdíj elriasztó hatású lehet, mégis számottevően olcsóbb, mint az a 3-5 ezer dollár, amelyet a La Manche-csatornán hevenyészett lélekvesztőkkel végrehajtott veszélyes átkelésért fizetni kell - áll az alsóház belügyi bizottságának hétfői jelentésében.

Rishi Sunak brit miniszterelnök már decemberben bejelentette, hogy a brit kormány gyorsított eljárással küldi vissza a Nagy-Britanniába érkező albán menedékkérőket, mivel Albániát teljesen biztonságos országnak tartja, és semmi okot nem lát arra, hogy albán állampolgárok brit menedékjogért folyamodjanak.

Sunak az alsóházban tartott akkori tájékoztatójában elmondta: Németország, Franciaország és Svédország tavaly az albán állampolgárok által benyújtott menedékkérelmek csaknem száz százalékát elutasította, Nagy-Britanniában ugyanakkor csak 45 százalék volt ez az arány.

A brit kormányfő szerint ez így nem mehet tovább, ezért a két ország megállapodást kötött, amelynek alapján a brit határrendészet az albán főváros, Tirana nemzetközi repülőterére telepít határőrizeti tisztviselőket, akiknek feladata a szervezett bűnözés elleni fellépés és az illegálisan Nagy-Britanniába bejutni próbálók megállítása.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!