Brit választások - Felmérés: jót tett a konzervatívoknak a Brexit Párt visszavonulása a tory körzetekből

Külföld, 2019.11.12

A kedden ismertetett legfrissebb felmérés szerint érezhetően javítja a kormányzó brit Konzervatív Párt támogatottságát, hogy a legradikálisabban EU-ellenes erő, a Brexit Párt visszalépteti jelöltjeit a konzervatívok által az előző választáson elnyert körzetekben.

Nigel Farage, a Brexit Párt vezetője előző nap jelentette be, hogy pártja nem indul a december 12-ére kiírt előrehozott parlamenti választáson azokban a választókerületekben, amelyekben a Konzervatív Párt a 2017-ben tartott előző választáson győzött.

A legnagyobb brit közvélemény-kutató csoport, a YouGov hétfőn és kedden elvégzett vizsgálatának első része ennek a bejelentésnek a figyelembevételével készült, és a felmérés résztvevői csak azon pártok közül választhattak, amelyek a legnagyobb valószínűséggel indulnak választókerületükben.

Az így elvégzett kutatás kedd este ismertetett eredménye szerint ha a Brexit Párt nem indul a tory körzetekben, a Boris Johnson miniszterelnök vezette Konzervatív Pártra a választók 42 százaléka szavazna, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt támogatottsága 28 százalék, vagyis ez a mérési módszer a konzervatívok 14 százalékpontos előnyét mutatja éppen egy hónappal a választások időpontja előtt.

A Brexit Párt országos támogatottsága e vizsgálati módszertan alapján 4 százalékos.

A YouGov végzett egy párhuzamos felmérést is, amelyben mindegyik párt közül lehetett választani, vagyis ebben a vizsgálatban a cég nem vette figyelembe, hogy Farage pártja visszalép a tory körzetekben.

Az e módszerrel elvégzett kutatás a konzervatívoknak 39 százalékos, a Munkáspártnak 26 százalékos, a Brexit Pártnak 9 százalékos szavazatarányt valószínűsített.

Anthony Wells, a YouGov politikai és társadalmi kutatásokért felelős igazgatója a felmérések keddi ismertetéséhez fűzött elemzésében kiemelte: az eredmények arra vallanak, hogy a Brexit Párt potenciális szavazatainak óriási többségét közvetlenül a Konzervatív Párt kapná azokban a tory körzetekben, amelyekben Farage pártja nem indul a decemberi választásokon.

Nigel Farage az észak-angliai Hartlepool városában, a párt hétfői kampánygyűlésen közölte, hogy a konzervatívok által két éve megszerzett 317 választókörzetben a Brexit Párt nem állít önálló jelöltet, indul viszont a Munkáspárt által 2017-ben elnyert összes választókerületben.

A Brexit Párt vezetője úgy fogalmazott, hogy "olyan nagyon" nem szereti a Konzervatív Pártot, de akar adni "egy fél esélyt" Boris Johnsonnak arra, hogy meg lehessen akadályozni az újabb népszavazás kiírását a brit EU-tagságról.

Farage ezzel arra utalt, hogy kormányra kerülése esetén a Munkáspárt új megállapodást akar elérni az Európai Unióval a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről, és ezt az egyezményt népszavazásra terjesztené, a bennmaradás lehetőségét is felkínálva a választóknak.

A Konzervatív Párt vezetésében komoly aggodalmat okozott, hogy a Brexit Párt esetleg választókat csábíthat át a konzervatívoktól, főleg a keményvonalas tory Brexit-táborból, gyengítve Johnson esélyeit a működőképes alsóházi többség elérésére.

Ez a lehetőség Farage hétfői bejelentése ellenére továbbra is fennáll, különösen azokban a körzetekben, amelyekben két éve a Munkáspárt csak csekély előnnyel győzte le a konzervatívokat.

A Konzervatív Párt igyekszik rábírni Farage-t arra, hogy a Brexit Párt a Labour által 2017-ben kis többséggel elnyert - vagyis a konzervatívok által könnyebben visszaszerezhető - választókerületekben is lépjen vissza.

Farage azonban kedden a BBC televíziónak nyilatkozva kizárta ennek lehetőségét, erőteljesen bírálva egyben a konzervatívokat. Kijelentette: "rendkívül nagyvonalú" ajánlatot tett a Konzervatív Pártnak egy kilépéspárti választási szövetség létrehozásának reményében, de "a konzervatívoknak semmi sem elég, a Konzervatív Párt nem kilépéspárti, hanem csak tory többség megteremtését akarja az alsóházban".

Farage már korábban felajánlotta Boris Johnsonnak egy országos "kilépési szövetség" létrehozását arra az esetre, ha a kormányfő elveti az Európai Unióval elért - jóllehet a brit parlament által egyelőre nem ratifikált - megállapodást a Brexit feltételrendszeréről.

Nigel Farage eredetileg ehhez a feltételhez kötötte a Brexit Párt jelöltjeinek visszaléptetését is a tory körzetekben.

Boris Johnson azonban többször leszögezte, hogy a konzervatívok nem lépnek választási szövetségre Farage pártjával.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!