Bukarest ideiglenes konzuli missziót küld Bangladesbe, ahol 15 ezer vendégmunkás vár román beutazási vízumra

Külföld, 2023.03.03

Románia konzuli missziót küld Dakkába, hogy megkönnyítse a romániai munkavállalásra jelentkező bangladesiek beutazási vízumhoz juttatását - közölte pénteken a G4Media.ro hírportál a távolkeleti ország külügyi szóvivőjének bejelentését idézve.

A román konzuli csapat fél évet fog Dakkában tartózkodni, ez idő alatt várhatóan mintegy 15 ezer vízumot állítanak ki. Románia nem először segíti a bangladesi vendégmunkások beutazását: tavaly három hónapot dolgozott Dakkában egy román konzuli csapat, amely 5400 munkavállalónak állította ki a Romániába utazásához szükséges iratokat. Egyébként a bangladesieknek a kétezer kilométernyire lévő Új-Delhibe kellene utazniuk, a dakkai román külképviselet ugyanis nem állít ki vízumokat.

A külügyi szóvivő szerint a tavalyi akció sikerére hivatkozva Abdul Momen, a bangladesi diplomácia vezetője kérte Romániától, hogy idén is küldjön ideiglenes konzuli missziót Dakkába.

Románia 2023-ban - a tavalyi évhez hasonlóan - 100 ezerben szabta meg a harmadik (nem európai uniós) országok állampolgárai számára kibocsátható munkavállalási engedélyek számát. A krónikus munkaerőhiánnyal küzdő Románia - amelynek mintegy négymillió állampolgára vándorolt ki nyugat-európai országokba az uniós csatlakozás óta - 2017 óta évről évre növelte a harmadik országbeli munkavállalókkal újonnan megköthető szerződések számát.

Az évi immár százezres keretszám ellenére a tavalyi év végén alig több mint 50 ezer EU-n kívülről érkezett külföldi rendelkezett munkavállalásra jogosító tartózkodási engedéllyel Romániában, kétharmadukat a román bevándorlási hivatal (IGI) szerint segédmunkásként alkalmazták.

A Romániába törvényesen érkező ázsiai vendégmunkások gyakran illegálisan próbálnak tovább utazni Nyugat-Európába. Pénteken 76, teherautók rakterében elbújt - köztük több bangladesi - határsértő elfogásáról számolt be a román határrendőrség.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!