Bukaresti törvényszék: nem felelős a volt román belügyminiszter a konvojában történt halálos közúti balesetért

Külföld, 2023.03.06

Felmentette a bukaresti törvényszék hétfőn a gondatlanságból elkövetett emberölés vádja alól Gabriel Oprea volt román belügyminisztert, akit a korrupcióellenes ügyészség (DNA) szerint felelősség terhel a konvojában 2016-ban történt halálos közúti balesetért.

A tragédia egy olyan alkalommal következett be, amikor a politikus sötétedés után hazafelé tartott, és az autóját felvezető motoros rendőr az esős időben egy bukaresti sugárúton a gázművek által ásatott árokba csúszott, és életét vesztette. A DNA szerint a motoros 84 kilométeres óránkénti sebességgel száguldott a sötét, vizes úton, amikor a baleset történt.

A DNA csaknem öt éve, 2018 májusában emelt vádat a Victor Ponta vezette kormányban miniszterelnök-helyettesi tisztséget is betöltő Oprea ellen, arra hivatkozva, hogy a politikus a baleset napján is hatalmával visszaélve jogosulatlanul vett igénybe rendőri felvezetést. A vádirat szerint Oprea szinte állandó jelleggel konvojjal száguldozott Bukarestben, és maga rendelkezett arról, hogy autójának motoros rendőr nyisson utat a fővárosi forgalomban.

Romániában a közlekedési törvény szerint csak az államfőnek, a miniszterelnöknek és a parlamenti házelnöknek jár konvoj, miniszterek csak sürgős esetekben közlekedhetnek rendőri felvezetéssel. A DNA szerint Oprea egy lépést sem tett rendőri felvezetés nélkül és átlagosan háromszor gyakrabban használt konvojt, mint az államfő. Ehhez jelentős rendőri erőket kellett mozgósítani: a baleset éjszakáján például 27 rendőr dolgozott azon, hogy Oprea gyorsan hazaérjen.

A bukaresti törvényszék azonban nem találta bizonyítottnak bűnösségét, a motoros rendőr halálában csak annak a cégnek az ügyvezetőjét találta vétkesnek, amely felbontotta az útburkolatot, és nem jelezte ezt megfelelően. A cégvezetőre két év és nyolc hónap felfüggesztett börtönbüntetést, a cégre pedig 330 ezer lejes (25,4 millió forint) pénzbírságot szabtak ki.

Az ítélet nem jogerős.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!