TV műsor

Büntetése lejártával sem engedik haza az Iránban bebörtönzött brit-iráni állampolgárt

Külföld, 2021.03.07

Az iráni hatóságok büntetésének vasárnapi lejárta ellenére sem engedik hazautazni a Teheránban öt éve bebörtönzött brit-iráni állampolgárságú Nazanin Zaghari-Ratcliffe-t, akinek ügye az elmúlt években folyamatos diplomáciai viszály forrása London és Teherán között.

Dominic Raab brit külügyminiszter vasárnap nyilatkozatban követelte Irántól Nazanin Zaghari-Ratcliffe hazautazásának engedélyezését.

Nazanin Zaghari-Ratcliffe, a Thomson Reuters Alapítvány Londonban élő programigazgatója 2016-ban utazott Iránba kislányával családlátogatásra, ám amikor vissza akart térni Londonba, a teheráni repülőtéren őrizetbe vették, majd kémkedés és az iráni rendszer megdöntésére tett kísérlet vádjával öt év börtönbüntetésre ítélték.

Tavaly márciusig a teheráni Evin börtönben tartották fogva; azóta házi őrizetben tartózkodhatott szülei otthonában, de a bokáján elektronikus nyomkövető szerkezetet kellett viselnie.

Az iráni hatóságok a minap bejelentették, hogy vasárnaptól letöltöttnek tekintik Nazanin Zaghari-Ratcliffe büntetését, és vasárnap el is távolították a nyomkövetőt.

Nazanin Zaghari-Ratcliffe férje, Richard Ratcliffe azonban vasárnap közölte: feleségével ezzel egy időben közölték, hogy továbbra sem térhet vissza Nagy-Britanniába, sőt egy hét múlva újból bíróság elé kell állnia Teheránban, egyelőre nem részletezett vádakkal.

Dominic Raab brit külügyminiszter vasárnap hivatalos nyilatkozatban üdvözölte, hogy Nazanin Zaghari-Ratcliffe megszabadulhatott a bokájára erősített, egy évig hordott nyomkövetőtől.

Raab hozzátette ugyanakkor, hogy Irán továbbra is kegyetlen, tűrhetetlen megpróbáltatásoknak teszi ki Nazanin Zaghari-Ratcliffe-t és családját.

Közölte: London a lehetséges legerőteljesebb hangvételű üzenetben tudatta az iráni hatóságokkal azt a véleményét, hogy elfogadhatatlannak tartja Nazanin Zaghari-Ratcliffe mozgásának folytatódó korlátozását.

Nazanin Zaghari-Ratcliffe-t a brit külügyminisztérium két éve diplomáciai védelem alá helyezte, ami magasabb szintű védelmet jelent, mint az egyszerű konzuli segítség, egyben hivatalos nemzetközi jogi konfliktus szintjére emeli az ügyet.

Richard Ratcliffe vasárnapi nyilatkozata szerint feleségének ügyét Irán kormányzati sakkjátszmákhoz használja fel.

Lisa Nandy, a legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt árnyékkormányának külügyminiszter-jelöltje teljesen elfogadhatatlan túszdiplomáciával vádolta vasárnap az iráni hatóságokat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!