CDU-elnök: a demokrácia híveinek össze kell fogniuk az AfD ellen Szász-Anhaltban

Külföld, 2021.06.01

A demokrácia híveinek össze kell fogniuk, és mind a Kereszténydemokrata Unióra (CDU) kell szavazniuk a vasárnapi szász-anhalti választáson, hogy ne a jobboldali radikális Alternatíva Németországnak (AfD) legyen a legnagyobb erő a tartományi gyűlésben (Landtag) - mondta a CDU elnöke kedden.

A CDU "minden demokrata" érdekében küzd Szász-Anhaltban, és nemcsak a párt támogatóinak, hanem mindenkinek a CDU-ra kell szavaznia, aki "demokratikus viszonyokat" akar - jelentette ki Armin Laschet a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádiónak.

A választás az egykori NDK területén fekvő tartományban a német pártok utolsó megmérettetése a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás előtt.

A legutóbbi felmérések szerint a CDU támogatottsága 25-29 százalék között, az AfD támogatottsága 23-26 százalék között van. Így szoros eredmény várható, és akár az is előfordulhat, hogy a 2013-ban alapított AfD megszerzi első tartományi választási győzelmét.

Az AfD "nem a CDU, hanem minden demokrata nyakában lohol" - mondta a felmérésekről Armin Laschet.

"Nem akarhatjuk, hogy egy jobboldali radikális párt legyen a legerősebb párt egy német tartományi gyűlésben" - húzta alá a CDU elnöke, hozzátéve: "mindent meg kell tennünk, hogy a demokratikus közép győzzön vasárnap".

A CDU és az AfD esetleges együttműködésről a CDU-ban szórványosan előforduló gondolatkísérletekkel kapcsolatban elmondta, hogy pártjának azzal is hozzá kell járulnia a demokratikus közép győzelméhez, hogy rögzíti: "nem tárgyalunk, nem működünk együtt és nem lépünk koalícióra ezekkel".

A keleti - vagyis a volt NDK területén fekvő - tartományok ügyeivel foglalkozó kormánymegbízott, Marco Wanderwitz a napokban a Frankfurter Allgemeine Zeitung című konzervatív lapnak az AfD erős térségi beágyazottságáról, magas támogatottságáról azt mondta, hogy Németország keleti részén erősebb a hajlandóság jobboldali radikális pártok támogatására, mint az ország nyugati részén. Ez szerinte annak tulajdonítható, hogy a pártállami diktatúra idején nevelkedett emberek egy része "harminc év alatt sem érkezett meg a demokráciába".

Ezért az AfD támogatóinak igen csekély részét lehet "potenciálisan visszahozni", és csak a "következő nemzedékben" lehet reménykedni - mondta a CDU-s politikus.

Armin Laschet a Deutschlandfunknak nyilatkozva nem utasította el a kormánymegbízott állításait. Csupán annyit mondott, hogy másként fogalmazott volna, és sok demokratikus elkötelezettségű embert ismer a keleti tartományokban.

Szász-Anhalt tartományt 2002 óta CDU-s vezetésű kormány irányítja, 2016 óta a szociáldemokratákkal (SPD) és a Zöldekkel koalícióban. Az ellenzéki oldalon az AfD mellett az egykori keletnémet állampárt utódszervezetéből és nyugati baloldali tömörülések összeolvadásával létrejött Baloldal (Die Linke) a legnagyobb tényező.

A 2,2 millió lakosú Szász-Anhalt a közepes méretű és a kevésbé fejlett német tartományok közé tartozik. A legutóbbi, 2019-es adatok szerint az egy főre jutó elkölthető jövedelem éves szinten 20 504 euró (7,1 millió forint), több mint háromezer euróval kevesebb a 23 706 eurós országos átlagnál. Az átlagéletkor 47 év 11 hónap, a kivándorlás és az elöregedés révén nagyságrendekkel emelkedett az ország újraegyesítésének évében, 1990-ben regisztrált 38 év négy hónaphoz képest, és meghaladja az ország egészét jellemző 44 év hat hónapot.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!