CDU-tisztújítás - Felmérés: nem adott lendületet a német CDU-nak az elnökválasztási kampány

Külföld, 2018.12.03

Nem adott lendületet a német Kereszténydemokrata Uniónak (CDU) az elnökválasztási kampány, a párt országos támogatottsága továbbra is a történelmi mélypont közelében van - mutatta ki egy hétfőn ismertetett felmérés.

A Forsa közvélemény-kutató társaság adatai szerint a CDU és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) országos választói támogatottsága 27 százalékos, ami csupán 1 százalékponttal haladja meg az október végén 26 százalékon mért történelmi mélypontot, 1 százalékpontos csökkenés a november közepén regisztrált 28 százalékhoz képest, és csaknem 6 százalékpontos visszaesés a 2017-es szövetségi parlamenti (Bundestag-) váalsztáson elért 32,9 százalékhoz viszonyítva.

Mindez azt jelenti, hogy Angela Merkel távozása és az új elnök megválasztását megelőző kampány, az egész "felhajtás nem használ a CDU-nak, a választók nem tartják vonzóbbnak a pártot, új lendületről szó sincs" - értékelte az RTL kereskedelmi televízió és az RTL csoporthoz tartozó n-tv hírtelevízió megbízásából készített felmérés eredményeit Manfred Güllner, a Forsa vezetője.

A kutatóintézet RTL/n-tv-Trendbarometer nevű felmérésében azt is megvizsgálták, hogy a választók miként viszonyulnak a két legesélyesebb elnökjelölthöz, Annegret Kramp-Karrenbauer főtitkárhoz, volt Saar-vidék tartományi kormányfőhöz és Friedrich Merzhez, a CDU/CDU Bundestag-frakciójának volt vezetőjéhez. Kimutatták, hogy csaknem valamennyi szempontból Annegret Kramp-Karrenbauert találják jobbnak.

A főtitkárt a német választók 42 százaléka tartja hitelesnek, míg a volt frakcióvezetőt 15 százalék. Annegret Kramp-Karrenbauer ugyancsak 42 százalék számára rokonszenves, Friedrich Merzet viszont csupán a németek 9 százaléka tartja szimpatikusnak.

A választók több mint harmada, 35 százaléka szerint Annegret Kramp-Karrenbauer tudja, hogy mi foglalkoztatja a polgárokat, Friedrich Merzről viszont csak 11 százalék gondolja ezt, és míg Friedrich Merz a németek 31 százaléka szerint idegesítő személyiség, Annegret Kramp-Karrenbauer esetében ez az arány mindössze 8 százalék.

Ugyanakkor a németek 44 százaléka erős vezetőnek tartja Friedrich Merzet, míg Annegret Kramp-Karrenbauerről 21 százalék gondolja ezt, és míg 63 százalék szerint Friedrich Merz ért a gazdasághoz, Anngret Kramp-Karrenbauer gazdaságpolitikai hozzáértéséről csupán a választók 7 százaléka van meggyőződve.

Manfred Güllner az adatokat értékelve kiemelte: ha a CDU javítani akarja választási esélyeit, Annegret Kramp-Karrenbauert kell megtennie elnöknek, mert a németek emberközelibbnek, hitelesebbnek és rokonszenvesebbnek tartják, mint Friedrich Merzet, és ezek a tulajdonságok meghatározóak a választói döntésekben.

Annegret Kramp-Karrenbauer más kutatóintézetek felméréseiben is az első helyen áll. Azonban az adatok érvényessége korlátozott, mert a párt új elnökét nem a lakosság vagy a CDU-szavazók választják meg, hanem a december 7-én Hamburgban kezdődő kongresszusra delegált 1001 küldött, akiknek többsége hivatásos politikus.

A Bild am Sonntag című lap megpróbálta elérni az összes küldöttet, hogy megtudja tőlük, kire szavaznak majd. Csaknem valamennyivel, 953 fővel sikerült kapcsolatba lépni, de 489-en nem kívántak nyilatkozni, további 195-en pedig azt mondták, hogy még nem döntöttek.

Így az 1001 küldött közül csak 269-ről lehet tudni, hogy kire voksol majd a kongresszuson; az első helyen Freidrich Merz áll 144 szavazattal, a második Annegret Kramp-Karrenbauer 96 vokssal, a harmadik pedig az esélytelen jelöltként számon tartott Jens Spahn egészségügyi miniszter 29 szavazattal.

Angela Merkel kancellár október végén jelentette be, hogy nem pályázza meg ismét a CDU elnöki tisztségét, 18 év után befejezi pártvezetői munkáját és legkésőbb a ciklus végén, 2021 őszén visszavonul a politikai életből.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!